Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Microsoft gaat voor 40 miljard dollar aan eigen aandelen kopen

19 september 2019 09:36
Microsoft-ceo Satya Nadella Beeld © AFP

Microsoft bulkt van het geld en om daar voor een deel van af te komen gaat het weer eigen aandelen inkopen. Het bedrijf wil ook het dividend verhogen.

Microsoft heeft zoveel geld dat het geen andere bestemming weet dan het aan aandeelhouders terug te geven. Op 30 juni, aan het eind van het gebroken boekjaar, had het softwareconcern voor 133,8 miljard dollar (121 miljard euro) aan contanten en kortlopende beleggingen.

De gigant maakt ook enorme winsten, over het boekjaar 2018/2019 gaat het om 39,2 miljard dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunnen we nog wel zonder de machtige techreuzen?

Fijn voor beleggers

Microsoft heeft die winst niet volledig nodig om in het eigen bedrijf te stoppen en zo sneller te groeien. Daarom is er alle ruimte om een deel van de winst aan aandeelhouders uit te keren én om een deel van de op de beurs uitstaande aandelen op te kopen.

Dat is prettig voor beleggers, want door aandelen op te kopen daalt het aantal uitstaande aandelen, waardoor de winst over minder aandelen hoeft te worden verdeeld. Hierdoor stijgt de winst per aandeel en dat is goed voor de beurskoers.

Bovendien kan, doordat er straks minder aandelen uitstaan, het dividend per aandeel later weer worden opgetrokken.

Kocht al eerder aandelen in

Het is niet voor het eerst dat Microsoft eigen aandelen inkoopt. Vorig boekjaar werd al voor 19,5 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Dat was als onderdeel van een aandeleninkoopprogramma dat al in 2016 werd aangekondigd.

Naast de inkoop van eigen aandelen kunnen beleggers zich ook verheugen op meer dividend. Microsoft keert elk kwartaal dividend uit en het wil het dividend over de eerste drie maanden van nieuw boekjaar met 11 procent optrekken tot 0,51 dollar. 

1 biljoen

Op de beurs heeft Microsoft het goed gedaan. De koers staat in vergelijking met twaalf maanden geleden 22 procent hoger, terwijl de brede S&P 500-index maar 3,4 procent heeft gewonnen.

Microsoft is op de beurs in totaal meer dan 1 biljoen dollar waard en daarmee is het nu het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Alleen Apple en Amazon gingen al door de grens van 1 biljoen dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore