Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Olieprijs blijft hoog na aanslag in Saoedie-Arabië: repareren kost veel tijd

17 september 2019 13:05
Opec-secretaris-genaal Mohammed Sanusi Barkindo en de Saoedische minister van energie prins Abdulaziz bin Salman Beeld © AFP

De olieprijs blijft op een hoog niveau, op bijna 68 dollar (62 euro) voor brentolie. Dat is rond het hoogste niveau in de afgelopen elf maanden. Het lijkt langer te duren voordat de Saoedi's alle schade hebben gerepareerd.

Voor een vat Brentolie betaal je nu nog steeds zo'n 10 dollar meer dan vóór de aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië, afgelopen zaterdag.

Herstel duurt lang

Aanvankelijk dachten de Saoedi's dat de schade van de aanvallen relatief snel zou zijn hersteld, maar nu zijn ze daar minder stellig over.

Hoge Saoedische ambtenaren zouden namelijk tegen een hoge buitenlandse diplomaat hebben gezegd dat het land kampt met een 'ernstige' onderbreking van de productie in de komende weken en mogelijk zelfs maanden, meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oliemarkt opgeschrikt door aanval: 'Noodaggregaat van de markt ligt stil'

Opec pompt niet meer op

De Opec, de organisatie van olie-exporterende landen plus landen waarmee wordt samengewerkt, vindt het nog geen tijd om eerder afgesproken productiebeperkingen terug te draaien, zei secretaris-generaal Mohammad Barkindo tegen Bloomberg.

Om meer invloed te hebben op de olieprijs werken de Opec-landen samen met een aantal andere olieproducerende landen, zoals Rusland. Door afspraken over productie proberen zij de prijs niet onder een bepaald niveau te laten dalen.

Saoedi-Arabië en Rusland zijn twee van de drie grote olielanden in de wereld. De VS is de derde, maar deze doet niet mee aan die afspraken.

Trump is terughoudend

Het tragere herstel van de Saoedische productie en het handhaven van de productiebeperking door de Opec en partners van de Opec hebben een opdrijvend effect voor de olieprijs.

Daar tegenover staat dat de Amerikaanse president Trump zijn eerdere dreigende taal richting Iran, dat door de VS als schuldige is aangewezen, heeft afgezwakt.

Gisteren zei hij namelijk nog dat de VS gereed was om actie te ondernemen, maar later zei hij dat diplomatie met Iran nog niet is uitgeput. Daardoor nam de vrees voor escalatie wat af.

VS is olie-exporteur

De VS is veel minder afhankelijk van olievoorziening uit het Midden-Oosten dan voorheen. Het land was vorig jaar, dankzij schalie-olieproducenten, zelfs de grootste olieproducent in de wereld en het passeerde volgens het International Energy Agency (IEA) in juni zowel Rusland als Saoedi-Arabië als grootste olie-exporteur in de wereld.

Verder zwakt de economische groei in China af en dat remt de Chinese vraag naar olie. De toename van de industriële productie in China lag in augustus op het laagste niveau in ruim anderhalf jaar.

Saoedi-Arabië en Iran profiteren niet

Welke landen hebben nu voordeel van de olieprijs, die nu ongeveer tien dollar per vat hoger ligt dan een paar dagen geleden? In ieder geval niet Saoedi-Arabië, zegt Hans van Cleef, olie-expert van ABN Amro. Tegenover de hogere olieprijs staat dat de Saoedi's nu ongeveer de helft van hun productie kwijt zijn.

Maar ook Iran profiteert niet. Door de internationale sancties tegen het land exporteert Iran geen olie, waardoor de officiële export bijna nul is, aldus Van Cleef.

Alle andere olieproducerende landen hebben wél voordeel. Dat zijn dus als eerste de VS en Rusland, als grootste producenten, maar ook alle kleinere olielanden, zowel de Opec-leden als niet-leden, zoals Noorwegen en Brazilië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van