Ga naar de inhoud
Beurs

Communicatiebedrijf CM.com wil 100 miljoen ophalen met beursgang

Beeld © EPA

De komende weken gaat CM.com naar de Amsterdamse beurs. Het techbedrijf uit Breda, dat voor bedrijven de communicatie verstuurt via sms en WhatsApp, wil voor circa 100 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven.

Na Prosus is CM.com het tweede bedrijf in korte tijd dat bij ons de stap naar de beurs waagt. Maar in tegenstelling tot Prosus, dat belangen heeft in verschillende bedrijven en daarmee eigenlijk meer een beleggingsfonds is, heeft CM.com wél eigen activiteiten.

Het begon ooit als bedrijfje dat namens clubs (CM staat voor Club Message) in Breda aan klanten sms'sjes stuurde over onder meer optredens. Nu verzorgt het voor bedrijven de communicatie met klanten via berichtendiensten als sms en WhatsApp.

Nieuwe onderdelen

Nu nog komt driekwart van de omzet daar vandaan. Nieuwe onderdelen zijn het verwerken van betalingen van klanten van opdrachtgevers en een platform voor onder andere ticketverkoop.

Klanten van CM.com zijn onder meer Albert Heijn, Randstad, Lowlands en Dutch Grand Prix.

'Snelle groei'

CM.com denkt de komende jaren te kunnen profiteren van een forse groei van de markt. Die voor communicatie met klanten zal tussen 2017 en 2022 met gemiddeld zo'n 33 procent per jaar groeien, haalt CM.com een onderzoek van Juniper Research aan.

De markt voor betalingen zal volgens datzelfde onderzoek tussen 2017 en 2022 zelfs met gemiddeld 57 procent per jaar kunnen groeien.

100 miljoen voor groei

CM.com wil via de beursgang voor 100 miljoen euro aan nieuw vermogen ophalen. Daarmee wordt het eigen vermogen aanzienlijk vergroot. Eind juni was het eigen vermogen nog slechts 7,6 miljoen euro.

Verder willen de twee oprichters, die nu nog alle aandelen hebben, mogelijk een klein deel van hun aandelen verkopen. Om welk bedrag dat gaat is niet bekend gemaakt. De directie van CM.com was op de dag dat de beursplannen openbaar werden gemaakt niet meteen voor commentaar bereikbaar.

De opbrengst van de aandelenemissie moet ertoe leiden dat CM.com in de komende jaren sneller kan groeien. Het bedrijf heeft ambitieuze groeiplannen. Zo wil het op de 'middellange' termijn een omzetgroei van meer dan 35 procent wil behalen.

Hogere marge

De ebitda-marge (het resultaat vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill uitgedrukt in de omzet) zal op de 'lange' termijn naar boven de 20 procent moeten toenemen. Op de korte termijn zal die marge echter dalen. Wat CM.com precies verstaat onder middellange en lange termijn wil het niet zeggen

De omzet steeg vorig jaar met slechts 5,9 procent en in de eerste zes maanden van het jaar met 5,5 procent. De ebitdamarge was vorig jaar nog 5,1 procent en in de maanden januari tot en met juni 6,6 procent.

In het eerste halfjaar behaalde CM.com op een omzet van 44,3 miljoen euro een winst voor belasting van 223.000 euro, dat was ondanks de omzetgroei een daling van 35 procent in vergelijking met dezelfde periode van een jaar eerder. De brutowinstmarge was dus een magere 0,5 procent.

RCS

CM.com verwacht veel van Rich Communication Services (RCS), de opvolger van sms. Met RCS kunnen ook langere teksten en bijlagen zoals foto's worden verstuurd. RCS-berichten kunnen in tegenstelling tot andere chatdiensten zoals WhatsApp of iMessage naar ieder telefoonnummer verzonden worden.

Android ondersteunt vanaf eind juni RCS. RCS is er eerst voor Franse en Britse Android gebruikers, andere landen volgen later.