Beurs

Shell, goud en zilver in de plus door hogere olieprijs, KLM onderuit

16 september 2019 10:19 Aangepast: 16 september 2019 10:23
De raffinaderij van Shell in Pernis. Beeld © ANP

Door de fors hogere olieprijs dalen de aandelenkoersen, maar er zijn ook winnaars: Shell staat 3 procent in de plus en ook toeleveranciers aan de olie-industrie profiteren. De prijs van goud en zilver stijgt.

Als gevolg van de aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië is de olieprijs met zo'n 10 procent gestegen. Dat, plus de onzekerheid over de situatie in het Midden-Oosten, leidt ertoe dat de beurskoersen dalen. De AEX-index staat licht lager, terwijl de midkap nog wat verder wegzakt.

In de AEX verliezen bijna alle fondsen terrein. Er zijn maar een paar stijgers: grootste winnaar is Shell, met een plus van zo'n 3 procent. Een hogere olieprijs is gunstig voor de winstgevendheid van olieconcerns. Ook midkappers Fugro en SBM Offshore stijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruwe olieprijzen exploderen na aanval op olievelden

Air France-KLM sterkste daler

Sterkste daler onder de 50 hoofdfondsen is Air France-KLM, dat meer dan 4 procent onderuit gaat. Door de hogere olieprijs zijn luchtvaartmaatschappijen uiteindelijk meer kwijt aan kerosine, een belangrijke kostenpost.

Ook in het buitenland dalen de beurskoersen van luchtvaartmaatschappijen. Het Duitse Lufthansa en IAG, de moeder van onder meer British Airways en Iberia, verliezen 3 procent.

Omdat Air France-KLM een van de zwaarst wegende fondsen is in de midkap, raakt de flinke daling van de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM de midkap hard. 

Vlucht naar goud en zilver

Beleggers vluchten ook naar goud en zilver, die vaak als veilige haven worden gezien in tijden van onrust. De goudprijs stijgt 1 procent, terwijl zilver zelfs meer dan 2 procent duurder wordt.

Vaak stijgen in tijden van onrust de obligatiekoersen, waardoor de rendementen op obligaties dalen. Maar nu is dat nauwelijks het geval. De obligatiekoersen zijn de afgelopen weken al opgelopen, zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen vanochtend in RTL Z Voorbeurs.

En dat is ook goed te zien in onderstaande grafiek:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van