Beurs

De beurs deze week: rentebesluit Fed en olieprijs

15 september 2019 20:39 Aangepast: 16 september 2019 07:58
De beurs in New York. Beeld © AFP

Beleggers kijken deze week uit naar het rentebesluit van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Verder is het de vraag wat de olieprijs gaat doen na aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië.

Op woensdag maakt de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, bekend of het aan de officiële rentetarieven gaat sleutelen. Vorige week verlaagde de Europese tegenhanger, de ECB, al de rente.

In de markt wordt ervan uitgegaan dat de Fed het belangrijkste tarief met 0,25 procentpunt zullen verlagen. Dat zou voor de tweede keer in korte tijd gaan. Eind juli werd het belangrijkste rentetarief van de Fed, de federal funds rate, het tarief dat banken in de VS onderling aan elkaar berekenen wanneer zij geld lenen, namelijk al verlaagd tot tussen de 2 en 2,25 procent.

Recessie?

De Amerikaanse president Donald Trump roept al tijden dat de Fed, die overigens onafhankelijk is, het rentetarief verder moet verlagen. Anderhalve week geleden zei Jerome Powell nog dat er geen recessie in de VS aankomt, maar bijvoorbeeld Philip Marey van Rabobank denkt dat juist dat de VS in de tweede helft van volgend jaar in een recessie zal komen. 

De vraag is ook of de Fed de ECB zal volgen door het opkoopprogramma van obligaties weer op te pakken.

Olieprijs

Interessant is ook wat de olieprijs de komende tijd gaat doen. Zaterdag werden met een aantal drones aanvallen uitgevoerd op belangrijke olie-installaties in Saoedi-Arabië, één van de grootste olieproducenten in de wereld.

Door de schade werd de productie van olie in het koninkrijk met de helft verminderd. Dat komt neer op circa 5 procent van de wereldwijde olieproductie.

Toch geen overschot aan olie?

De aanvallen kwamen een paar dagen nadat het Internationale Energie Agentschap (IEA) in het maandelijks oliemarktrapport zei volgend jaar juist een groot overschot aan olie te verwachten, mede door een grotere productie in landen als Brazilië en Noorwegen. Dat zal een drukkende effect hebben op de olieprijs, aldus IEA. 

De aanval op Saoedische installaties vergroot de instabiliteit in het Midden-Oosten verder.

Wall Street

Afgelopen week wist Wall Street net geen nieuw hoogste punt ooit neer te zetten. De brede S&P 500-index sloot vrijdag wel hoger, maar dat was niet genoeg om het record van 26 juli te verbeteren.

Ook de Dow Jones Industrials-index en de Nasdaq, waarin veel technologie-aandelen zitten, staan in de buurt van records van juli.

Macrocijfers

Op de macro-economische agenda staan verder nog onder meer industriële productiecijfers uit China en de Verenigde Staten, verschillende inflatiecijfers, producentenprijzen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, een Brits rentebesluit en een Duitse index van onderzoeksinstituut ZEW, die het vertrouwen van beleggers en analisten weergeeft in de economie.

Aan het bedrijvenfront komen een paar ondernemingen met handelsberichten naar buiten. Zo openen FedEx en Adobe de boeken over respectievelijk het eerste en derde kwartaal van hun gebroken boekjaar. Hennes & Mauritz publiceert omzetcijfers over het derde kwartaal.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van