Beurs

Oud-topman verkoopt al zijn aandelen in detacheerder Brunel

11 september 2019 15:33 Aangepast: 11 september 2019 15:55
Oud-topman Van Barneveld van Brunel had geld nodig. Beeld © Brunel

Oud-topman en huidig commissaris van Brunel, Jan Arie van Barneveld, heeft al zijn aandelen in de beursgenoteerde detacheerder verkocht. Daarmee strijkt hij ruim 1,8 miljoen euro op.

Jarenlang was Van Barneveld hét gezicht van Brunel. Vorig jaar maart nam hij na ruim zeventien jaar afscheid als bestuursvoorzitter. Maar helemaal afscheid nemen van het beursgenoteerde detacheringsbedrijf deed hij niet.

Aandeelhouder

In de eerste plaats trad hij toe tot de raad van commissarissen, een overstap die overigens niet in lijn is met de code voor goed bestuur van beursgenoteerde ondernemingen. Ook bleef hij een flink financieel belang in het bedrijf behouden. Van Barneveld bezat namelijk 169.984 aandelen Brunel.

De waarde van dat aandelenpakket zag hij de afgelopen anderhalf jaar flink op-en-neer jojoën. Bij zijn vertrek als topman in maart 2018 was het aandeel nog zo'n 15 euro waard. Eind dat jaar was de koers echter gedaald tot nog maar iets boven de 10 euro. Dit jaar leek Brunel weer op te krabbelen, tot boven de 14 euro in mei. Maar sindsdien is het aandeel weer ingezakt, tot de huidige 11 euro.

Verzilveren

Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat de 69-jarige Van Barneveld al zijn aandelen gisteren heeft verkocht, tegen een koers van 10,63 euro. De verkoop bracht daarmee ruim 1,8 miljoen euro in het laatje.

Volgens financieel bestuurder Peter de Laat van Brunel past de verkoop in het beleid van de detacheerder. "Het betreft aandelen die Jan Arie al bezat toen hij bestuursvoorzitter was. Bij Brunel vinden wij het een goed signaal als een bestuurder een behoorlijk belang in het bedrijf heeft. Maar het is ook ons beleid dat commissarissen geen aandelen bezitten. Toen Jan Arie commissaris werd, maakten we daarop een uitzondering omdat hij de aandelen al bezat."

Geld nodig

Gisteren stootte Van Barneveld de aandelen toch af, bevestigt De Laat. "Om privéredenen had hij wat geld nodig. Daarom moest hij wat aandelen verkopen. Toen besloot hij gelijk maar het hele pakket te verkopen, zodat hij meteen ook voldeed aan ons aandelenbeleid voor toezichthouders."

Na de aandelenverkoop bezit Van Barneveld nog maar nauwelijks financiële belangen in Brunel. Begin dit jaar verviel al een optiepakket. Dat gaf de oud-topman het recht om 100.000 aandelen te kopen tegen 23 euro per stuk. Omdat de werkelijke waarde van het aandeel Brunel destijds veel lager lag, liepen de opties waardeloos af.

Wel heeft de oud-topman nog een pakket van 140.000 zogenoemde 'stock appreciation rights'. Dat geeft hem, afhankelijk van de koersontwikkeling, recht op aandelen. Volgens De Laat is ook dit pakket bij de huidige koers waardeloos.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van