Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Trump haalt weer eens uit naar Fed: 'Rente moet naar 0 of lager'

11 september 2019 17:44
President Trump Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump valt weer uit naar de Fed, de Amerikaanse centrale bank. De rente zou naar nul of daaronder moeten, zodat de VS de schuld goedkoop kunnen herfinancieren.

Het is niet voor het eerst dat Trump de Fed kielhaalt. Dit keer noemt hij de bestuurders van de Fed 'boneheads', oftewel idioten. Eerder maakt hij ze al uit voor 'loco' en vond hij dat ze er niets van snapten.

Trump ziet graag lage rentes, hij voert al enige tijd de druk op de Fed op. Eind juli verlaagde de Fed voor het eerst in tien jaar de officiële rente.

Bij een rente van nul of lager zou volgens Trump de Amerikaanse overheid de bestaande schulden kunnen herfinancieren om zo goedkoper uit te zijn. Ook zou de looptijd van de schuld kunnen worden verlengd, zodat de VS langer van de lage rente zou kunnen profiteren.

Achterban

Van medio december 2008 tot medio december 2015 stond het belangrijkste Amerikaanse tarief van de Fed op tussen de 0 en 0,25 procent. Daarna werd de het officiële tarief in meerdere stappen opgetrokken tot 2,5 procent.

De Fed kijkt bij het rentebeleid niet alleen naar de inflatie, maar ook naar hoe de economie draait. De arbeidsmarkt in de VS draait prima. In augustus stond de werkloosheid in de VS op 3,7 procent, dat was voor de 18e maand op rij dat dit cijfer op of onder de 4 procent lag.

Zo slecht gaat het nu ook weer niet met de Amerikaanse economie, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Een lagere rente in de VS klinkt fantastisch, maar Trump gaat er niet over." Hij denkt dat de uitspraken van Trump vooral zijn bedoeld voor zijn achterban. 

Verkiezingen

Trump klopt zichzelf geregeld op de borst vanwege de florerende Amerikaanse economie. Dat is nu al een belangrijk thema voor de verkiezingen van 2020, zegt Koen Petersen, Amerikanist en auteur van meerdere boeken over de Amerikaanse politiek.

"Er spelen twee thema's tijdens deze presidentsrace: de economie, en dan met name de werkgelegenheid, en zorg."

Analisten van zakenbank Goldman Sachs zeiden onlangs dat de vrees stijgt dat de Amerikaanse economie in een recessie komt door de handelsoorlog tussen de VS en China.

Wilde eerder juist hogere rente

Frappant is dat Trump, voordat hij president werd, jarenlang uithaalde naar de Fed omdat deze volgens hem de rente te laag zou houden en daardoor het gevaar van een zeepbel in de economie zou voeden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van