Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Beurs Hongkong wil bieden op Londense beurs: koers Euronext stijgt

11 september 2019 12:41
Eerder wilde Deutsche Börse al de beurs van Londen kopen. Beeld © EPA

Een mogelijke grote overnamepoging in de beurswereld: de Hongkongse beurs wil mogelijk de beurs van Londen kopen voor omgerekend ruim 33 miljard euro. Het bericht zorgt voor overnamespeculatie in de hele sector: ook de beurskoersen van Euronext en Deutsche Börse stijgen.

Hong Kong Exchanges and Clearing denkt met een overname van de London Stock Exchange (LSE) wereldwijd leidend te kunnen worden op het gebied van marktinfrastructuur.

Vorige maand kocht de Londense beurs al dataleverancier Refinitiv, de voormalige datatak van Thomson Reuters. Daar betaalde het 27 miljard dollar voor. De Hongkongse beurs is al actief in Londen. Zo is het al de eigenaar van de London Metal Exchange.

Het nieuws prikkelt de fantasie van beleggers. Ook de koersen van andere Europese beursbedrijven, zoals Euronext en Deutsche Börse, stijgen.

Eerdere overnamepoging

Twee jaar geleden wilde Deutsche Börse al de beurs van Londen overnemen. Daarvoor hadden de Duitsers 24 miljard euro over. Maar de Europese Commissie gaf destijds geen toestemming voor de overname, die zou hebben geleid tot Europa's grootste handelsplatform.

Een samenvoeging van Deutsche Börse en de LSE zou volgens EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging zo machtig zijn geworden, dat het in feite een monopoliepositie zou krijgen op de markt voor Europese staatsobligaties.

Oslo

Euronext kocht dit jaar al de beurs van Oslo. Eerder werden de beurs van het Ierse Dublin en van Lissabon in Portugal al gekocht. Door fusies en overnames kunnen beurzen de kosten drukken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore