Ga naar de inhoud
Beurs

'Softbank vreest miljarden mis te lopen, wil uitstel beursgang WeWork'

Een gemeenschappelijke ruimte in een vestiging van WeWork. Beeld © WeWork

Softbank, een grote aandeelhouder van WeWork, wil dat de beursgang van de werkplekkenverhuurder wordt uitgesteld. Beleggers hebben nu zo weinig belangstelling voor een beursgang dat Softbank vreest miljarden mis te lopen.

Softbank is na mede-oprichter en ceo Adam Neumann de grootste aandeelhouder van WeWork. De investeerder stak eerder dit jaar meer dan 10 miljard dollar (9 miljard euro) in WeWork, waarna het bedrijf werd gewaardeerd op 47 miljard dollar.

Beleggers hebben nu zo weinig vertrouwen in de onderneming dat een beursgang volgens schattingen slechts zo'n 20 miljard dollar zou opleveren. Daarom dringt Softbank erop aan dat de beursgang wordt uitgesteld, aldus de Financial Times.

Beurskandidaat
Lees ook:
Beurskandidaat WeWork helft minder waard: 'maar' 20 miljard

Zorgen

Beleggers zijn niet zo happig meer op de verhuurder van kantoorruimtes. Het bedrijfsmodel en de manier waarop integriteitsregels worden gehandhaafd bij WeWork leiden volgens bronnen van de krant tot 'serieuze zorgen' bij beleggers. WeWork was van plan om deze week het eerste rondje langs investeerders te doen om interesse voor de beursgang te peilen.

Binnen slechts enkele maanden is de reputatie van WeWork gekelderd van een veelbelovende startup tot een bedrijf waar weinig investeerders op lijken te wachten. Zakenbank Goldman Sachs waardeerde de verhuurder van kantoorruimtes eerder nog op zelfs 65 miljard dollar.

'Niets is transparant'

Ceo Neumann houdt er vreemde boekhoudstandaarden op na, zegt Jim Tehupuring van ProBeleggen. "Hij verkoopt de naam van WeWork aan het bedrijf, geeft zichzelf grote leningen, het is één grote wirwar aan financiële lijntjes, daar houden beleggers niet van, er is niets transparant", aldus Tehupuring.

Neumann cashte 700 miljoen vóór de beursgang, dat is echt not done, voegt beurscommentator Jacob Schoenmaker eraan toe. En er zijn meer rode vlaggen, zo durft kredietbeoordelaar Moody’s geen rating af te geven, aldus Schoenmaker.

Neumann heeft daarnaast, volgens de Wall Street Journal, meer dan 700 miljoen dollar uit WeWork gehaald, door een deel van zijn aandelen te verkopen. Verder waagde kredietbeoordelaar Moody’s zich er niet aan om een rating af te geven. Daarvoor zou onvoldoende informatie zijn.

'Vragen bij verdienmodel'

WeWork is een tussenpersoon, ze verhuren panden die van andere eigenaren zijn, maar WeWork loopt het risico, want huurders kunnen elke maand opzeggen, zegt Schoenmaker.

Er is al snel de neiging om tussenpersonen er tussenuit te halen, dus ook bij het verdienmodel kun je absoluut vraagtekens stellen, aldus Schoenmaker.