Beurs

Beleggersvertrouwen tuimelt omlaag door brexitaanpak Johnson

31 augustus 2019 11:18 Aangepast: 31 augustus 2019 11:19
Boris Johnson op weg naar de ambtswoning van de Britse premier, Downing Street 10. Beeld © AFP

Het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers is in augustus scherp gedaald. Vooral de manier hoe premier Boris Johnson de brexit aanpakt, zorgt voor somberheid bij beleggers.

Beleggers zijn verder geschrokken van de dalingen van de aandelenkoersen begin deze maand. Ook denken ze dat de Nederlandse economie een moeilijker tijd tegemoet gaat.

De maandelijkse beleggingsbarometer van de bank kwam uit op 105 punten, van 129 punten in juli. Daarmee bereikte de barometer de laagste stand sinds januari.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo moet je beleggen bij een recessie

Verwachting: AEX gaat dalen komende maanden

Veel ondervraagde beleggers denken dat de waarde van hun aandelen gaat dalen. Het enthousiasme voor beleggen in obligaties neemt dan ook toe. Dat is bijzonder volgens Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office 'omdat de rentes op obligaties naar dieptepunten zijn gezakt'.

Een groot deel van de beleggers (41 procent) verwacht dat de AEX de komende drie maanden gaat dalen. Ze voorspellen gemiddeld dat de Amsterdamse beursgraadmeter in november op 537 punten staat. Dat is aanzienlijk lager dan de 570 punten die voor oktober werden voorspeld.

Johnson's truc

Een grote meerderheid van de ondervraagde beleggers rekent inmiddels op een harde brexit. Bijna twee derde heeft geen vertrouwen in Boris Johnson als Britse premier. Hij zette het Britse parlement deze week met een truc zo goed als buitenspel.

Overigens heeft ondanks die risico's ruim vier op de vijf geen aanpassingen aan zijn beleggingsportefeuille gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson stuurt parlement naar huis: zes vragen over deze controversiële stap

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van