Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Noordelijke landen proberen nieuwe ECB-ceo Lagarde de pas af te snijden

30 augustus 2019 13:36 Aangepast: 30 augustus 2019 13:40
Christine Lagarde, aankomend voorzitter van de ECB. Beeld © AFP

Na Klaas Knot en de Duitser Jens Weidmann zegt ook ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger dat zij niets ziet in een groot stimuleringsprogramma. "Nederland en Duitsland trekken samen op in de pers om de nieuw benoemde ECB-ceo Christine Lagarde en de zuidelijke lidstaten de pas af te snijden", zegt beurscommentator Jacob Schoenmaker.

De huidige topman van de ECB, Mario Draghi, is bezig met zijn laatste maanden bij de ECB. Hij wordt eind oktober opgevolgd door Christine Lagarde.

"Zij is nog niet eens begonnen en haar toekomstige collega-bestuurders vertellen haar nu in de pers wat er wel en niet moet gebeuren, dat is heel raar en ik kan mij voorstellen dat dit voor haar vervelend is", aldus Schoenmaker.

Stimulering 

Draghi werd de afgelopen jaren door zijn collega's vaak verweten dat hij zelf tegen de pers hintte op meer stimulering dan in de vergadering was afgesproken. Knot en Lautenschläger doen nu volgens Schoenmaker hetzelfde: de interne verdeeldheid binnen de ECB wordt in de pers uitgevochten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Klaas Knot: 'Opkopen obligaties nog niet nodig'

'Ook positief nieuws'

Volgens Lautenschläger is het nu voor de ECB te vroeg om met een groot pakket maatregelen te komen om de economie te stimuleren.

Ondanks de invloed van politieke schokken als de handelsoorlog en brexit en de daling van de Duitse industriële productie ziet Lautenschläger ook positieve signalen uit de arbeidsmarkt en de binnenlandse groei.

Het opkopen van obligaties is alleen van toepassing als er deflatie dreigt, maar daar is nog helemaal geen sprake van, zegt zij. Gisteren uitte de Nederlandse ECB-bestuurder Klaas Knot zich al in soortgelijke bewoordingen.

Overheden

Schoenmaker beaamt dat het 'uitstekend' gaat met de economie, zeker die in Nederland. "Voor ons is extra stimulering eerder nadelig dan voordelig, zeker als je bedenkt hoeveel wij gespaard hebben voor ons pensioen en het probleem dat de negatieve rente op dit gebied veroorzaakt." 

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen stipt aan dat er in verschillende landen, zoals in Duitsland, wordt gedacht aan stimulering van de economie door overheden meer te laten uitgeven. Als de rente verder wordt verlaagd, dan heeft dat volgens hem nauwelijks meer zin.

De ECB kocht sinds januari geen obligaties meer op, nadat de bedragen waar het om ging de maanden daarvoor al verlaagd waren. Het was niet meer nodig omdat de economie beter draaide.

Stimulering

Het opkoopprogramma is in 2015 gestart, in navolging van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. De gedachte was dat door obligaties te kopen van banken, die banken het geld dat zij daarmee binnenkregen weer konden uitlenen. Dat zou de economie moeten aanzwengelen.

De economie had na de financiële crisis van 2009 namelijk een steuntje in de rug nodig. Ook werd de officiële rente fors verlaagd.

Draghi werd de afgelopen jaren door zijn collega's vaak verweten dat hij zelf tegen de pers hintte op meer dan in de vergadering was afgesproken. Knot en Lautenschläger doen nu volgens Schoenmaker hetzelfde: de interne verdeeldheid binnen de ECB wordt in de pers uitgevochten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore