Beurs

Zo moet je beleggen bij een recessie

28 augustus 2019 19:12 Aangepast: 28 augustus 2019 19:13
Aandelen, obligaties of cash? Beeld © Getty

Het recessiespook waart rond in steeds meer landen. Of je in een recessie zit, weet je doorgaans pas achteraf. Maar waar moet je als belegger eigenlijk naar toe als de economie krimpt?

Als er echt een recessie komt, dan is er voor beleggers weinig om naar te vluchten, valt Bob Homan, hoofd investment office van ING, met de deur in huis. "Je moet accepteren dat het allemaal wat zakt".

Dat hoort er een beetje bij als je belegt, aldus Homan. "Je kunt niet alleen maar stijgende koersen meemaken".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse ondernemers somber: recessie dreigt

Koersen dalen gemiddeld 22 procent

Over het algemeen heb je een daling weer redelijk snel ingelopen, zegt Homan. Gemiddeld daalde de Amerikaanse S&P 500-index in een recessie sinds de Tweede Wereldoorlog met 22 procent, aldus Homan.

Maar aan het eind van de recessie, als koersen vooruit lopen op het verwachte komende herstel, dan is dat koersverlies al weer bijna helemaal ingelopen, zegt hij.

Recessie?

Kunnen we nu eigenlijk een recessie verwachten? Roelof Salomons, hoofdstrateeg bij Kempen Capital Management en tevens hoogleraar beleggingstheorie en vermogensbeheer aan de Universiteit van Groningen, vindt het opvallend dat in de koersen van staatsobligaties al veel meer een economische afzwakking is verdisconteerd dan in de markt voor bedrijfsobligaties of de aandelenmarkt.

Het is wel zo dat een deel van de huidige lage rente en dus hoge koersen van staatsobligaties is overtrokken. Dat komt doordat de markt is verstoord door het beleid van centrale banken, aldus Salomons.

Toch is volgens hem de richting wel helder: er zit op zijn minst een economische verzwakking in de koersen verwerkt. Of er ook een recessie komt, is nu nog te vroeg om te zeggen. Maar het risico neemt toe, aldus Salomons. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Recessie door handelsoorlog?

Obligaties

Normaal gesproken stijgt in het begin van de afzwakking van de economie de inflatie nog en dalen obligatiekoersen. Dan kun je het best in cash zitten, zegt Salomons, omdat aandelen dan evenmin interessant zijn.

Daarna beginnen centrale banken de officiële rente te verlagen om de economie te stimuleren en dat is juist gunstig voor obligaties.

Echter, obligatiekoersen staan op dit moment al op recordhoogte en rentes op een dieptepunt, zegt Homan.

Uit aandelen

Vooral bij de omslag van snelle economische groei naar krimp krijgen aandelen het moeilijk, stelt Salomons. Aanvankelijk dalen dan de zogeheten koerswinstverhoudingen, oftewel het aantal malen de winst per aandeel dat beleggers bereid zijn te betalen.

Beleggers lopen hierbij vooruit op dalende winsten, aldus Bob Homan. Pas daarna gaan de bedrijfswinsten ook echt dalen.

Weer op tijd in de beurs

Je kunt veiligheidshalve wel deels in cash zitten, maar je moet nooit al je vermogen in contanten aanhouden, aldus Salomons. Op een gegeven moment trekt de economie immers weer aan en aandelenkoersen lopen daarop vooruit. Die omslag op de beurs kan heel snel gaan en is moeilijk te timen, zegt hij.

"Ik ken beleggers die bij de vorige crisis op tijd hun beleggingen hadden verkocht, maar ze gingen daarna niet op tijd weer in aandelen", vult Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer aan.

Tijd

Het is volgens hem belangrijk dat je als belegger de tijd hebt om een recessie uit te zitten. Dat kan met aandelen in bedrijven met een sterke balans en een sterke kasstroom.

Als je in slechte tijden financiering moet vinden, dan is dat altijd een probleem. Je moet niet in cyclische sectoren zitten, zoals de bouw en financials, zegt Bender. Maar defensieve sectoren, zoals voeding, blijven vaak redelijk liggen, vult Homan aan. Je kunt dan denken aan bedrijven als Unilever en Heineken. 

Een bedrijf als HAL heeft net voor zo'n 5,5 miljard euro het aandelenbelang van ruim 76 procent in GrandVision, het bedrijf achter optiekketens zoals Pearle, Solaris en EyeWish, verkocht. Als er straks een recessie komt, dan gaat bij HAL de vlag uit en kunnen ze lekker goedkoop inkopen, weet Bender.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van