Ga naar de inhoud
Beurs

Trump gooit er nog een schep bovenop in de handelsoorlog, tarieven omhoog

De Amerikaanse president Trump en Xi Jinping van China, eind juni op de G20-top in Japan. Beeld © AFP

China had geen nieuwe heffingen moeten invoeren op import uit de VS, brieste Donald Trump op Twitter, een paar uur na het besluit van de Chinezen. Hij kondigde op zijn beurt ook nieuwe tarieven aan voor Amerikaanse import uit China.

Chinese goederen, ter waarde van 250 miljard dollar, worden vanaf 1 oktober niet met 25, maar met 30 procent belast. Andere producten, met een totale waarde van 300 miljard dollar, worden per 1 september al hoger belast: met 15 in plaats van 10 procent.

Nog niet extra belast

De tariefverhoging van Trump komt na de aankondiging van China dat het tarieven wil invoeren van tussen de 5 en 10 procent op een aantal Amerikaanse producten. Die heffing wordt in twee stappen ingevoerd: per 1 september en met ingang van 15 december.

China zegt gedwongen te zijn tot de maatregelen, in reactie op Trumps acties. De Amerikaanse president kondigde begin deze maand aan dat er per 1 september een importheffing komt van 10 procent op producten die volgens hem eerder nog niet extra belast waren.

Doorberekenen aan de consument

"Ik heb geen keuze", zei de Amerikaanse president vrijdagavond tegen de pers. "We gaan niet weer bijna een biljoen dollar aan China verliezen dit jaar. Importtarieven werken erg goed voor ons. Mensen begrijpen dat nog niet."

De nieuwe tarieven kunnen vergaande gevolgen hebben voor de gewone Amerikaanse burger. Met iedere verhoging van de importtarieven wordt het moeilijker voor bedrijven om die kosten niet door te berekenen aan de consument.

Geen versoepeling monetaire beleid

Eerder vrijdag haalde Trump al uit naar de voorzitter van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Hij is woest op Jerome Powell omdat die weigert zijn wensen in te willigen: een versoepeling van het monetaire beleid.

En passant sommeerde Trump Amerikaanse bedrijven om China in de ban te doen. Amerikaanse ondernemers moeten hun bedrijven en productiecapaciteit terughalen naar de VS, schreef Trump op Twitter, zonder duidelijk te maken hoe hij dat gaat afdwingen.

China
Lees ook:
China voert nieuwe tarieven in op 75 miljard aan producten VS
Dit is een artikel van