Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Trump kielhaalt Fed-voorzitter en commandeert Amerikaanse bedrijven

23 augustus 2019 18:38 Aangepast: 26 augustus 2019 06:50
Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ongekend hard uitgehaald naar de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Hij is woest op Jerome Powell omdat die weigert zijn wensen in te willigen. En passant sommeerde Trump Amerikaanse bedrijven om China in de ban te doen.

Wie is de grotere vijand, Fed-voorzitter Jerome Powell of de Chinese president Xi Jinping? Die vraag stelde Trump vanmiddag in een tweet, als reactie op een toespraak van Powell eerder op de dag. Hij was duidelijk niet tevreden met de uitkomst van het overleg van de Amerikaanse centrale bankiers.

Zoals elk jaar waren de bankiers bijeen in het bergdorpje Jackson Hole, om te spreken over het beleid van de Federal Reserve. Beleggers in alle uithoeken van de wereld keken al de hele week uit naar de slottoespraak van Powell, die vanmiddag plaatsvond.

Trump eist stimulering

De verwachting was dat Powell, in 2017 voorgedragen door Trump, een versoepeling van het monetaire beleid zou aankondigen. Dat was ook waar de president op hoopte. Trump vindt dat de Fed zich 'proactief' moet opstellen bij het stimuleren van de Amerikaanse economie.

Voorafgaand aan de toespraak had de Chinese regering de druk op Powell nog wat verder verhoogd, door nieuwe importheffingen aan te kondigen op producten uit de Verenigde Staten met een totale waarde van 75 miljard dollar.

Powell liet zich niet uit de tent lokken en kondigde geen renteverlaging aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China voert nieuwe tarieven in op 75 miljard aan producten VS

Powell blijft kalm

De Amerikaanse economie presteert nog altijd prima, redeneert de Fed. Bedrijven doen weliswaar iets minder investeringen en de groei in de industrie is iets afgezwakt, maar daar staat tegenover dat het aantal banen toeneemt en dat de lonen stijgen.

Wel zei hij dat de Fed 'passend' zal handelen om de huidige groeicijfers vast te houden. Hij waarschuwde daarbij voor een uit de hand lopende handelsoorlog. Die zal meer schade aan de economie toebrengen dan de Fed kan compenseren met monetair beleid, aldus Powell.

Woeste reeks tweets

Trump was niet overtuigd. "Zoals gewoonlijk doet de Fed niks", brieste hij op Twitter. "We hebben een hele sterke dollar en een hele zwakke Fed. Ik zal 'briljant' werk met beiden verrichten, en de VS zullen het fantastisch doen", aldus de president.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Four more years? Economische bloei cruciaal voor tweede termijn Trump

In de reeks tweets die volgde kondigde Trump aan dat hij vandaag nog komt met een reactie op de Chinese invoertarieven. Zijn volgers gaf hij alvast een voorproefje: "Amerikaanse bedrijven zijn hierbij gesommeerd om een alternatief te zoeken voor China", schreef hij.

Amerikaanse ondernemers moeten hun bedrijven en productiecapaciteit terughalen naar de VS, schreef Trump, zonder duidelijk te maken hoe hij dat gaat afdwingen.

Wall Street in de min

Op Wall Street verwerken beleggers ondertussen de cocktail van Chinese handelsmaatregelen, de toespraak van Jerome Powell en de reactie daarop van Donald Trump. De voorlopige conclusie: slecht nieuws. De belangrijkste indices - de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq - staan grofweg zo'n 2 procent in het rood.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van