Ga naar de inhoud
Beurs

Adyen-oprichters verkopen voor 309 miljoen aan aandelen

Topman Pieter van der Does heeft nu nog voor 772 miljoen euro aan aandelen Adyen. Beeld © Getty

Pieter van der Does en Arnout Schuijff, oprichters en bestuurders van betaalverwerker Adyen, hebben in totaal 309 miljoen euro op hun rekening kunnen bijschrijven. Ze verkochten 15 procent van hun aandelen.

Beide bestuurders verkochten bij de beursgang, vorig jaar juni, ook al aandelen. Het is nu voor het eerst sinds die beursgang dat Van der Does (cfo) en Arnout Schuijff (cto) weer aandelen verkopen.

Het gaat om 15 procent van de aandelen die zij hebben. De twee willen hun belangen spreiden. Ze kregen 622 euro per aandeel, dat is een stuk minder dan de koers over de afgelopen maanden.

Joop
Lees ook:
Joop Wijn tikt eerste optiewinst Adyen binnen: 2 miljoen euro

Enorme koerswinst

Niettemin hebben ze een mooie koerswinst. Bij de beursgang werden aandelen voor 240 euro per stuk verkocht. De prijs die Van der Does en Schuijff nu ontvangen ligt dus 160 procent hoger.

Bij de beursgang, vorig jaar juni, gold voor aandeelhouders die op dat moment al aandelen hadden dat zij gedurende bepaalde tijd niet mochten verkopen. Medio juni liep die zogeheten lock-up periode af.

Van der Does en Schuijff hebben toegezegd hun overgebleven stukken nog zeker 180 dagen aan te houden. Ze zeggen toegewijd te blijven aan de toekomst van Adyen voor de langere termijn. De verkoop zou niets zeggen over hun kijk op het bedrijf.

Tegen de huidige koers van Adyen van 642 euro is het resterende belang van Arnout Schuijff 1 miljard euro waard en dat van Van der Does 772 miljoen euro.

Omzet en winst stegen fors

Gisteren maakte Adyen de resultaten over het eerste halfjaar bekend. Zowel de omzet als de winst stegen sterk.

De omzet van Adyen steeg met 41 procent tot 221 miljoen euro. Omdat de kosten minder toenamen, groeide de nettowinst met maar liefst 92 procent tot 92,5 miljoen euro.

Maar beleggers waren minder onder de indruk. Het aandeel eindigde op de beurs bijna 5 procent lager.