Beurs

Boskalis zet 105 miljoen opzij voor claims bij bouw windparken

22 augustus 2019 10:47 Aangepast: 22 augustus 2019 10:54
Nu subsidies voor de bouw van windparken zijn afgeschaft, zijn de marktomstandigheden voor de sector flink verslechterd. Beeld © Boskalis

Bouwbedrijf Boskalis wordt getroffen door het stopzetten van subsidies van de overheid voor het bouwen van windparken op zee. Het bedrijf treft daarvoor een voorziening van tussen de 105 en 110 miljoen euro.

De omzet van Boskalis steeg in het eerste halfjaar met 8,5 procent tot bijna 1,3 miljard euro. Het nettoresultaat sloeg om van min 361,4 miljoen tot plus 1,3 miljoen euro.

Maar de nettowinst werd zowel dit halfjaar als dezelfde periode van vorig jaar flink beïnvloed door bijzondere posten. Zo was er vorig jaar sprake van een extra afboeking op goodwill van 397 miljoen euro, omdat het bedrijf stopte met transportactiviteiten in het lage segment.

Daar tegenover staat nu een boekwinst van 42,2 miljoen euro, vanwege de verkoop van de joint venture voor havensleepvaart in Singapore en de verkoop van een schip.

Het ebitda-resultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill en vóór buitengewone posten zoals de voorziening) verbeterde van 167,2 miljoen euro tot een kleine 200 miljoen euro.

Windparken op zee

Het resultaat werd mede beïnvloed door de afboeking van tussen de 105 en 110 miljoen euro op contracten voor windparken op zee. De marktomstandigheden in die sector zijn volgens Boskalis flink verslechterd door het wegvallen van subsidies.

Klanten zoeken daardoor namelijk naar kostenbesparingen en dat leidt tot meningsverschillen over contracten en moeizame claimonderhandelingen. Toeleveranciers worden uitgeknepen, zo verwoordt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker het.

Deel voorziening komt terug

Het probleem zit bij projecten waarbij Boskalis de kabels legt naar windparken. Soms kan het bedrijf later beginnen aan een klus, omdat de opdrachtgever er dan pas klaar voor is. In die gevallen kan Boskalis niet in de zomer werken, maar pas in de herfst, wanneer de weersomstandigheden veel minder gunstig zijn en het meer tijd nodig heeft.

Soms accepteren opdrachtgevers niet dat er daardoor meerwerk in rekening wordt gebracht of ze komen zelfs met een boeteclausule, aldus een woordvoerder. 

Boskalis denkt dat het uiteindelijk een flink deel van de claims toegekend zal krijgen, zodat een 'substantieel' deel van de 105-110 miljoen euro die is opzij gezet niet nodig zal blijken. Het gaat dan om 'tientallen' miljoenen euro's.

Optimistisch over tweede halfjaar

Voor de tweede jaarhelft is Boskalis optimistischer. Het bestuur denkt dat er niet nog meer voorzieningen hoeven te worden getroffen. Daardoor zal het resultaat fors verbeteren. De orderportefeuille lag per eind juni op bijna 4,4 miljard euro. Dat was iets meer dan de 4,3 miljard euro van eind vorig jaar.

Beleggers waren aanvankelijk niet onder de indruk van de cijfers van Boskalis, integendeel. De koers van Boskalis stond zelfs even bijna 7 procent in de min, maar later werd dat verlies helemaal weggewerkt en inmiddels staat de koers zelfs op een kleine winst.

De beurskoers van Boskalis daalde dit jaar al met zo'n 22 procent. Daarmee heeft het fonds het veel slechter gedaan dan de midkap-index, die juist met bijna 22 procent steeg. Over 2018 werd het dividend al met de helft gekort.

Ook de afgelopen jaren heeft Boskalis het niet goed gedaan op de beurs:

De koers van Boskalis daalde sinds 2015 met bijna 60 procent, terwijl de AEX-index met 30 procent steeg. De koers van Boskalis daalde sinds 2015 met bijna 60 procent, terwijl de AEX-index met 30 procent steeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van