Beurs

Duitsland verkoopt obligaties zonder rente, ze zijn niet echt in trek

21 augustus 2019 16:02 Aangepast: 21 augustus 2019 16:09
Een handelaar op de vloer van de Frankfurt Stock Exchange. Beeld © Getty Images

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de Duitse regering staatspapieren verkocht tegen 0 procent rente. Het gaat om obligaties met een looptijd van 30 jaar.

De kopers krijgen de komende jaren geen rentebetaling en alleen maar hun inleg aan het einde van de rit. Tot 2050 staat het geld alleen maar vast. 

Tienjaarsrente al negatief

Normaal gesproken krijgen obligatiekopers hun inleg terug én jaarlijks een rentebetaling. Daar is nu geen sprake van.

De rente op Duitse obligaties met een looptijd van 10 jaar is overigens al langer negatief. Ook op alle Nederlandse staatsleningen leg je als belegger iets toe.

Sowieso je geld terug

Beleggers kiezen er in tijden van stress vaker voor om hun geld in relatief veilige staatsobligaties te steken, zelfs als ze er geld voor moeten betalen.

Met beleggen in aandelen loop je in deze periodes het risico op forse verliezen, terwijl bijvoorbeeld de Duitse staat niet failliet zal gaan, is de gedachte. Met een belegging in staatsleningen krijg je dus in ieder geval je geld terug.

Dat kan bijvoorbeeld een interessante optie zijn voor pensioenfondsen, die een deel van hun geld risicoloos moet beleggen en daarom hun geld vaak in staatsobligaties steken. 

De renteontwikkeling op Duitse staatsleningen van 30 jaar. De renteontwikkeling op Duitse staatsleningen van 30 jaar.

Bereid om parkeergeld te betalen

Volgens beurscommentator Durk Veenstra is de negatieve rente een teken van deze tijd. "Maar het opvallendste is eigenlijk dat de veiling is mislukt. Duitsland wilde 2 miljard euro ophalen met de veiling, maar er was maar belangstelling voor 826 miljoen. Die beleggers hebben iets meer betaald dan de oorspronkelijke prijs waardoor het rendement effectief -0,11 procent is."

Ongekend, maar we zullen eraan moeten wennen, zegt Veenstra. "Er is te veel geld in omloop en dat zoekt een veilige haven. De Duitse overheid is tot nu toe redelijk stabiel geweest, waardoor beleggers bereid zijn parkeergeld te betalen. Maar: het feit dat er minder belangstelling voor was, laat zien dat beleggers toch een beetje haperen. Het zou dus een keerpunt kunnen zijn." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van