Ga naar de inhoud
Beurs

Alibaba maakt reuzensprongen, neemt concurrent Kaola over

Alibaba-baas Jack Ma mag in zijn handjes wrijven met deze kwartaalcijfers.

De Chinese webgigant Alibaba heeft het afgelopen kwartaal een megagroei laten zien. Ook onderdeel AliExpress, de webshop die ook in Nederland actief is, groeide mee. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte Alibaba bekend dat het branchegenoot Kaola overneemt.

Wereldwijd werden massaal telefoonhoesjes, goedkope elektronica en andere Chinese spulletjes gekocht. De bijna 700 miljoen klanten leverden het afgelopen kwartaal samen omgerekend 14,6 miljard euro op. Dat is 42 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Winst +150%

Onder de streep bleef daar 2,4 miljard euro van over. Een stijging van 150 procent. Het boekjaar van Alibaba begint in april. Zodoende liep dit eerste kwartaal in juni af.

Het grootste deel van de omzet haalde Alibaba uit zijn retailonderdelen, waarvan AliExpress voor ons de bekendste is. In China is het bedrijf ook actief met winkels als Tmall, Taobao en Freshippo.

'AliExpress
Lees ook:
'AliExpress en andere niet-Europese webwinkels lappen regels aan laars'

China belangrijkste markt

Tmall is een webwinkel waarop ook Nederlandse merken actief zijn. Chinezen kunnen zo gemakkelijk Heineken, Douwe Egberts, Gstar, Zwitsal en Bols kopen. Ook op Kaola, waar Alibaba 1,8 miljard euro voor neer heeft geteld, zijn veel buitenlandse leveranciers actief.

Het grootste deel van de omzet haalt Alibaba ook uit thuismarkt China. Ruim 9,6 miljard euro kwam van de Chinese webwinkels. Internationaal werd er 700 miljoen euro omgezet met retailactiviteiten. Het meeste kwam binnen via AliExpress.

Clouddiensten

Verder wordt Alibaba steeds groter in de markt voor clouddiensten. Daar haalde het bedrijf een omzet die twee derde hoger uitviel dan een jaar eerder. Alibaba Cloud biedt cloudservices - denk aan het opslaan van data en bescherming tegen DDoS-aanvallen - voor onder andere Salesforce.

Bij Alibaba werken ruim 103.000 mensen.

Waarom
Lees ook:
Waarom AliExpress zo goedkoop pakketjes kan versturen

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel werd de naam van het bedrijf dat werd overgenomen door Alibaba verkeerd gespeld.