Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

'Exxon trekt zich na vijftig jaar terug uit Britse deel Noordzee'

13 augustus 2019 21:08 Aangepast: 14 augustus 2019 07:09
De activiteiten van Exxon op de Britse Noordzee worden gewaardeerd op 2 miljard dollar Beeld © Getty

Na een aanwezigheid van ruim vijftig jaar overweegt ExxonMobil zijn activiteiten in het Britse deel van de Noordzee volledig af te bouwen. Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf wil zich volledig richten op de productie van schaliegas en -olie in de thuismarkt.

Dat schrijft persbureau Reuters op basis van gesprekken met drie direct betrokkenen. 's Wereld grootste beursgenoteerde olie- en gasbedrijf zou de afgelopen weken al diverse verkennende gesprekken hebben gevoerd met potentiële kopers. Exxon zelf wil niet reageren op de berichten.

2 miljard dollar

Exxon bezit zo'n veertig olie- en gasvelden in de Noordzee. Een groot deel hiervan wordt via een joint venture met het Nederlands-Britse Shell beheerd. Volgens het bedrijf haalt het in de Noordzee dagelijks zo'n 80.000 vaten olie en 12,5 miljoen kuub gas uit de grond.

Ter vergelijking: totaal produceerde het in 2018 meer dan 2,2 miljoen vaten olie en 266 miljoen kuub gas per dag. De totale waarde van Exxons Britse activiteiten in de Noordzee wordt geschat op 2 miljard dollar.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering in maart maakte Exxon bekend dat het dit jaar voor 15 miljard dollar aan bezittingen wil verkopen. In juni liet het Amerikaanse bedrijf al weten van zijn Noorse activiteiten op de Noordzee af te willen. Samen zijn die goed voor 5 miljard dollar, schatten analisten.

Exxon en de NAM

Exxon, ook eigenaar van Esso, is in Nederland relatief klein. Het heeft een raffinaderij en verschillende fabrieken, maar pompt geen olie en gas op uit het Nederlandse deel van de Noordzee. Wel heeft het grote belangen op het vasteland. Zo is het voor de helft eigenaar van de NAM, de andere helft is in handen van Shell.

Beleggers reageren positief op de berichten. De koers van ExxonMobil staat ruim 1,25 procent in het plus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van