Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Aandelenbeurzen veren op na nieuwe handelsgesprekken China en VS

13 augustus 2019 17:41 Aangepast: 14 augustus 2019 22:58
Beeld © ANP

De aandelenbeurzen in de Verenigde Staten en Europa reageren verheugd op het nieuws dat China en de VS hun handelsgesprekken weer gaan hervatten. Zowel de Dow Jones als de S&P 500 in New York staan flink in het groen.

De AEX in Amsterdam gaat 0,7 procent hoger de dag uit, nadat het eerder nog bijna 1,5 procent pluste. De grootste stijger is ArcelorMittal. 's Werelds grootste staalproducent is erg vatbaar voor de handelsspanningen. 

Na weken van moddergooien gaan de twee economische grootmachten over twee weken weer met elkaar in gesprek via de telefoon. Dat is besloten tijdens een belletje tussen de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Liu en andere Chinese beleidsmakers die bij het telefoongesprek aanwezig waren, haalden fel uit tegen de invoerheffingen. Om daaraan tegemoet te komen, besloten de VS om sommige importheffingen van 10 procent tot 15 december uit te stellen.

Mobiele telefoons

De lijst van producten waarvoor dat geldt, omvat 'mobiele telefoons, laptops, gameconsoles, computermonitoren en bepaalde categorieën speelgoed, kleding en schoenen'. Later vandaag publiceren de Amerikaanse autoriteiten de volledige lijst van goederen waarvoor de heffingen uitgesteld zijn.

Van de grote Amerikaanse fondsen voert Apple de lijst van stijgers aan. De maker van mobiele telefoons plust bijna 5 procent na het besluit om de importheffingen uit te stellen.

Olie op het vuur

Eerder deze maand boorde de Amerikaanse president Donald Trump de hoop op een snel vergelijk in de handelsoorlog nog de grond in. Hij gooide toen olie op het vuur door nog eens extra invoerheffingen van 10 procent aan op 300 miljard dollar aan Chinese producten in te voeren.

Daarmee kwam direct een einde aan het staakt-het-vuren dat de twee landen overeen waren gekomen. Een deel van die heffingen wordt volgende maand alsnog van kracht.

Trump haalde na de aankondiging nog eens uit naar China, dat volgens hem beloftes over het massaal inkopen van Amerikaanse landbouwgoederen niet nakomt. "Tot nu toe hebben ze niet gedaan wat ze zeiden. Misschien wordt het nu anders!", schreef hij op Twitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore