Beurs

Groeiverwachting Nederland verlaagd door handelsoorlog China-VS

12 augustus 2019 19:54 Aangepast: 14 augustus 2019 08:12
Beeld © ANP

ABN Amro heeft de groeiverwachtingen voor Nederland in 2020 verlaagd. De voornaamste reden is het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, waarvan onwaarschijnlijk is dat het binnenkort wordt opgelost.

De groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in Nederland komt volgens het Economisch Bureau van de bank op 0.9 procent uit. Dat was 1,1 procent.

Meer acties van centrale banken

Met de vernieuwde prognose zit ABN Amro nog verder onder de consensus dan in juni, toen de bank de vooruitzichten ook al naar beneden bijstelde. De verslechterende vooruitzichten zullen meer acties van centrale banken teweegbrengen dan eerder werd verwacht, denkt ABN. 

De voortdurende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten is de voornaamste reden voor ABN Amro om een aantal groeiverwachtingen te verlagen. De bank noemt onder andere de importheffing van 10 procent, de verzwakking van de yuan en het Chinese besluit om minder landbouwproducten uit de VS te importeren.

Juist naar boven

"Iedere keer dat zulke oog om oog, tand om tand uitbarstingen plaatsvinden, loopt het ondernemersvertrouwen een deuk op en ondervindt de wereldeconomie schade", schrijft de bank. Een recessie is echter vooralsnog niet het basisscenario.

Niet alle groeiverwachtingen worden overigens getemperd. Voor Japan en voor de eurozone worden ze juist naar boven bijgesteld, naar respectievelijk 1,0 en 0,8 procent. Die percentages gelden nog voor dit jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van