De vrees dat de Amerikaanse economie in een recessie komt door de handelsoorlog tussen de VS en China stijgt, zeggen analisten van zakenbank Goldman Sachs. Ondertussen heeft de Chinese nationale bank de koers van de munt, de yuan, weer lager gezet.
Goldman Sachs denkt dat er geen handelsdeal zal zijn tussen beide landen vóór de presidentsverkiezingen van het najaar van 2020. De bank verwacht ook dat de aangekondigde invoering van invoertarieven op nog eens 300 miljard dollar aan import van de VS uit China daadwerkelijk zal doorgaan.
Minder groei
Goldman Sachs verwacht dat de economie in de VS in het vierde kwartaal niet 2 procent op jaarbasis zal groeien, zoals eerder gedacht, maar 1,8 procent.
Daarmee gaat de bank er vanuit dat het negatieve effect van de handelsoorlog groter zal zijn dan eerder gedacht. Als gevolg van stijgende invoerkosten zullen Amerikaanse ondernemingen mogelijk hun activiteiten in de VS zelf terugschroeven, denken ze bij Goldman Sachs. Door de politieke onzekerheid zullen bedrijven ook minder investeren.
De vrees dat het nóg erger wordt neemt ook toe: "de angst dat de handelsoorlog zal resulteren in een recessie groeit", aldus Goldman Sachs.

Krimp in Duitsland?
De onrust heeft ook negatieve gevolgen voor de aandelenbeurzen, denkt beurscommentator Durk Veenstra. Op de vraag waar er potentiële lichtpuntjes zijn moet hij lachen en zegt hij: 'nergens'.
Mogelijk komen er deze week macro-economische cijfers die de somberheid onderstrepen, aldus Veenstra. Komende woensdag wordt bekend hoe de Duitse economie draaide in het tweede kwartaal. In de markt wordt gerekend op een krimp van 0,1 procent in vergelijking met de eerste drie maanden. Dat betekent nog geen recessie in Duitsland, daarvoor moet de economie twee kwartalen achter elkaar krimpen.
Veenstra is ook benieuwd hoe het gaat met het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat vrijdag bekend wordt. De sleutel ligt bij consumenten en of die ondanks alles geld willen blijven uitgeven, zegt hij.
Politiek
De economie blijft wonderbaarlijk goed liggen, de arbeidsmarkt is wereldwijd nog krap en de loongroei trekt aan, aldus Valentijn van Nieuwenhuijzen, Chief Investment Officer bij NN Investment Partners. Maar met de vooruitkijkende indicatoren gaat het juist de verkeerde kant op, waarschuwt hij.
Van Nieuwenhuijzen denkt ook dat de komende weken vooral het politieke nieuws het sentiment op de beurs zal bepalen.
Yuan
Ondertussen heeft de Chinese centrale bank heeft de Chinese munt opnieuw gedevalueerd. De waarde van de yuan is gezet op 7,0211 per dollar. Dat is weer lager dan afgelopen vrijdag, maar minder laag dan in de markt werd verwacht.
Sinds vorige week sleutelen de Chinezen aan hun munt. Door die munt in waarde te laten dalen worden de importtarieven van de VS gecompenseerd en daardoor is het goedkoper om te exporteren.
De Amerikaanse president Trump is furieus. Hij noemde China al een valutamanipulator. China ontkent dat. Ook beleggers zijn bezorgd. Zij zien de stap van China als een nieuw hoofdstuk in de handelsoorlog tussen China en de VS.