Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

'Plannen 'grootste beursgang ooit' van Saudi Aramco uit de kast gehaald'

10 augustus 2019 15:22 Aangepast: 10 augustus 2019 15:34
De Saudische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saud.

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft de plannen voor een beursgang weer uit de kast gehaald. De ‘grootste beursgang aller tijden’ zou begin volgend jaar al kunnen plaatsvinden.

Dat melden 'bronnen met kennis van de gesprekken' aan de Wall Street Journal. Lange tijd was er vooral onzekerheid over een eventuele beursgang. In de zomer van 2018 bracht persbureau Reuters op basis van bronnen naar buiten dat de beursgang was afgelast. 

Als het staatsolieconcern echt naar de beurs gaat, wordt het in een klap de meest waardevolle beursgenoteerde onderneming van de wereld, denkt men. Een bedrijf als Apple zou in het niet vallen naast Saudi Aramco, dat volgens schattingen 2 biljoen dollar waard zou zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Saudi Aramco is het meest winstgevende bedrijf ter wereld'

2000 miljard dollar

Kroonprins Bin Salman verwachtte eerder dat het bedrijf meer dan 2 biljoen dollar waard zou zijn. Dat is ruim het dubbele van Apple. Over de uiteindelijke waarde verschillen analisten van mening. Sommigen gaan uit van ongeveer 1 biljoen dollar, anderen van 4 biljoen. Het is in ieder geval veel. 

Kredietbeoordelaar Fitch berekende begin dit jaar dat de olieproducent 224 miljard dollar (199 miljard euro) winst had gemaakt in 2018. De operationele winst van Apple was 82 miljard dollar, ExxonMobil maakte 40 miljard dollar winst. 

Volgens de Wall Street Journal wordt het beursgangproces nu versneld omdat de markten positief reageren op het bedrijf. Daarnaast zouden de regering denken dat de internationale woede over de moord op Jamal Kashoggi aan het afnemen is. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote onzekerheid over beursgang van oliegigant Saudi Aramco

Het project werd in 2016 aangekondigd als belangrijk onderdeel in omvangrijke economische hervormingen van de kroonprins.

Bin Salman wil de economie van Saudi-Arabië minder afhankelijk maken van oliewinning en zegt dat het in het belang van het land is om de beursgang door te zetten.

Halfjaarcijfers openbaar

Komende maandag gaat Aramco naar verwachting telefonisch de boeken open doen. De halfjaarcijfers worden dan gepresenteerd. Dat is opmerkelijk, want de afgelopen jaar hulde Saudi Aramco zich voornamelijk in stilzwijgen. 

Er wordt verwacht dat de telefonische persconferentie van komende maandag de opmaat is naar de beursgang. Naar verwachting zullen de halfjaarcijfers laten zien dat het staatsoliebedrijf het meest winstgevende bedrijf ter wereld is, al zal ook dit bedrijf hinder hebben ondervonden van de lagere olieprijzen van afgelopen jaar. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van