Ga naar de inhoud
Economie

Je munt devalueren is oude truc: zo gaat het en dit zijn de voordelen

De Amerikaanse president Trump en Xi Jinping van China, eind juni op de G20-top in Japan. Beeld © AFP

China manipuleert de waarde van zijn eigen munt, zegt de Amerikaanse president Donald Trump. Hoe werkt dat eigenlijk, valuta-manipulatie? En wat voor voordelen zou dat China opleveren?

Waarom zou je willen dat je munt minder waard wordt?

Als de munt van China in waarde daalt, dan wordt het voor bijvoorbeeld Amerikanen goedkoper om Chinese producten te kopen. Zij hoeven minder dollars neer te leggen voor een yuan. Door Amerikaanse importheffingen worden Chinese producten juist duurder, maar dat probeert China dus te compenseren. 

Andersom wordt het voor China duurder om buitenlandse producten en diensten te kopen. Chinezen moeten immers meer yuans neerleggen om dezelfde waarde van de dollars te krijgen om Amerikaanse software of soja te kunnen kopen. Inwoners en bedrijven gaan dan naar lokale alternatieven zoeken, waardoor de import van China in principe daalt.

Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat buitenlandse leveranciers niet inleveren op hun winstmarge en daarmee dus akkoord zouden gaan met een lagere verkoopprijs.  

Trump
Lees ook:
Trump slaat terug: China is valutamanipulator

Hoe drukt China de yuan?

De wisselkoers van de yuan wordt, in tegenstelling tot die van onder meer de dollar en de euro, niet volledig door de markt bepaald. China streeft namelijk naar een bepaalde waarde van de yuan ten opzichte van de dollar.

Jarenlang had China een flink overschot op de betalingsbalans, het exporteerde namelijk veel meer dan het importeerde. Vooral met de VS was er een overschot en dat zou juist tot een sterkere yuan moeten leiden, maar dat zou de export schaden.

China voorkwam dat door voor de dollars die de export oplevert Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Dat leidde weer tot een vraag naar dollars en dat zorgde er lange tijd voor dat de waarde van de yuan in vergelijking met de dollar niet te hoog werd.

Nu steunt China de yuan juist

Maar nu heeft de handelsoorlog met de VS juist een drukkend effect op de koers van de yuan. De Chinese export wordt namelijk geraakt door alle maatregelen van de VS en dat leidt tot een lagere koers van de yuan.

Ook speelt mee dat inwoners van China vanwege de onrust proberen hun yuans om te zetten in dollars, aldus econoom Elwin de Groot van de Rabobank. Daardoor is er minder vraag naar yuans. Gisteren liet China de waarde van de yuan nog dalen tot het laagste niveau in tien jaar.

Vandaag grijpt China echter in om de waardedaling af te remmen. Dat gebeurt door een deel van de valutareserves die het heeft te verkopen. Dat betekent dat het op de internationale markt dollars verkoopt en daarvoor ontvangt het yuans: daardoor stijgt de koers van de yuan.

Na
Lees ook:
Na China ook Japan? Geruchten over ingrijpen in koers yen

Is zwakkere munt uiteindelijk wel zo gunstig?

Als je munt zwakker wordt dan moet je er meer van neerleggen voor de valuta van een ander land. Buitenlandse producten worden dus duurder. En vanwege deze 'importinflatie' zullen werknemers azen op hogere lonen. Daardoor wordt het maken van spullen in jouw land duurder en daardoor worden je producten weer minder aantrekkelijk voor andere landen.

Verder hoeft het niet altijd zo te zijn dat als je munt zwakker wordt de import meteen daalt. Contracten worden soms voor langere tijd afgesloten, zodat je niet onmiddellijk kunt overstappen naar een andere leverancier. Ook willen consumenten soms producten uit het buitenland zo graag hebben, dat ze bereid zijn om de hogere prijs te betalen.

Daarbij hebben bedrijven soms bepaalde producten uit het buitenland gewoon nodig en is het niet mogelijk over te stappen naar een concurrent. Zo kunnen Chinese chipmakers bijna niet heen om het Nederlandse ASML, bouwer van machines, om chips te kunnen produceren.

In het algemeen presteren op de langere termijn landen met een zwakke munt juist minder goed, concludeert De Groot. Het lijkt dus merkwaardig dat Trump graag wil dat de Amerikaanse dollar ook minder waard wordt. Op de korte termijn kan het echter de exportsector wel helpen, aldus De Groot.

Schulden

Bij China speelt ook mee dat de rente op leningen in dollars lager zijn dan die in yuans. Daardoor hebben heel wat bedrijven geld geleend in Amerikaanse dollars in plaats van Chinese yuans. Als de waarde van de yuan daalt ten opzichte van de dollar, dan zijn bedrijven echter juist meer yuans kwijt om hun rente en aflossing in dollars te kunnen betalen.

Maar in vergelijking met andere landen hebben bedrijven in China niet zo heel veel in dollars geleend, denkt De Groot.