Beurs

Forse verliezen beurzen houden aan: Wall Street diep in de min

05 augustus 2019 16:40
Beeld © AFP

De beurzen in de VS zetten hun verliezen van eind vorige week door. Het handelsconflict tussen de VS en China is weer helemaal opgelaaid en dat baart beleggers zorgen.

Kort na opening stond de Dow Jones 1,6 procent lager op ruim 26.063 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 1,7 procent op 2884 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte zelfs 2,2 procent tot 7831 punten.

Handelsoorlog

De sterke dalingen op de beurzen zijn het gevolg van de handelsoorlog tussen China en de VS. President Trump kondigde vorige week aan dat hij de importheffingen op Chinese goederen gaat uitbreiden. Vanaf september worden er op alle importen uit China tarieven opgelegd.

China maakte op zijn beurt bekend dat het zijn munt in gaat zetten als wapen in de handelsoorlog. De yuan is gedevalueerd waardoor produceren in China relatief goedkoper wordt. Daardoor blijft het dus aanlokkelijk voor bedrijven om in China te produceren en niet - zoals Trump graag zou willen - in de VS.

Bovendien kondigde China aan om de inkoop van Amerikaanse landbouwgoederen helemaal op te schorten. De vrees is dat de toegenomen handelsspanningen een rem zetten op de wereldhandel en de economische groei. Slecht nieuws dus voor bedrijven.

Ook Damrak kleurt rood

Techreus Apple ging in de eerste handelsminuten zo'n 3 procent omlaag, in het kielzog van de spanningen, die de vraag naar iPhones en andere apparaten naar verwachting geen goed zal doen. Ook andere grote techbedrijven als Google-moederbedrijf Alphabet, Facebook, Netflix en Amazon stonden tot meer dan 3 procent in het rood.

Ook op het Damrak is het vandaag nog steeds kommer en kwel. De dag begon al met verlies en in de loop van de dag werd het er niet beter op. Rond 16.15 uur stond er een min van 2,2 procent op de borden en kende de hoofdindex in Amsterdam geen enkele stijger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van