Ga naar de inhoud
Beurs

Takeaway verliest beursnotering in Amsterdam na fusie met Just Eat

Takeaway ging in 2016 met succes naar de beurs. Beeld © ANP

Takeaway.com, de moeder van onder meer Thuisbezorgd, wil de beursnotering in Amsterdam schrappen. Het bedrijf zal dan, na de overname van Just Eat, alleen nog maar in Londen zijn genoteerd.

Als je straks aandelen wilt kopen in de nieuwe combinatie van Takeaway.com en het Britse Just Eat zal je dat in Londen moeten doen. Door de notering in Amsterdam gaat namelijk een streep.

Aanvankelijk zal het fusiebedrijf in zowel Amsterdam als in Londen aan de beurs staan, maar het is de bedoeling om alleen verder te gaan in Londen. Het zal nog wel een maand of twaalf kunnen duren voor het zover is, zegt een woordvoerder van Takeaway.

Het bedrijf ging in september 2016 naar de beurs en zit sinds juni in de AEX-index. Sinds de beursgang steeg de koers van Takeaway.com met 230 procent. Dat is een stuk beter dan de winst van de hele AEX van zo'n 21 procent in die periode.

Winner
Lees ook:
Winner eats all: Takeaway groeit verder door opslokken van concurrenten

'Heel jammer'

"Enerzijds was het een moeilijke beslissing, maar het is een onderdeel van de onderhandelingen", aldus de woordvoerder over de beslissing om te stoppen met de Amsterdamse notering. Volgens hem speelt mee dat er verschillende regels zijn in Amsterdam en Londen, terwijl er verder dubbele kosten zijn.

Analist Corné van Zeijl van Actiam zegt desgevraagd de beslissing van Takeaway/Just Eat 'heel jammer' te vinden, maar dat is puur omdat hij een Nederlander is, zegt hij erbij. Als je kijkt naar de verschillen in regelgeving en de kosten kan hij het wel begrijpen, alhoewel hij niet kan inschatten wat brexit voor gevolgen zal hebben.

Indexbeleggers

Takeaway denkt in de Britse FTSE 100-index te zullen komen en dat zal zorgen voor vraag van indexbeleggers, meer dan als de nieuwe combinatie alleen in de AEX-index zit, aldus Van Zeijl.

Indexbeleggers volgen bij de samenstelling van hun portefeuille de verdeling van een bepaalde index. Als, bijvoorbeeld, Shell 15 procent uitmaakt van de AEX-index en je volgt de AEX-index, dan steek je ook 15 procent van je geld in Shell.

FTSE en Eurostoxx-index

Maar Van Zeijl denkt dat Just Eat Takeaway, zoals de nieuwe onderneming gaat heten, ook in de Eurostoxx-index zal zitten. Daarin zijn bedrijven uit heel Europa opgenomen. De Eurostoxx is nóg belangrijker dan de FTSE-index, aldus Van Zeijl.

Hij stipt ook aan dat beleggers die te zijner tijd aandelen Just Eat Takeaway willen kopen in Londen 0,5 procent transactiebelasting zullen moeten betalen, 'en dat is veel'.