Ga naar de inhoud
Beurs

AEX in het rood door grote zorgen over handelsoorlog

Ceo Jos Baeten van ASR Nederland luidde eerder dit jaar de gong op de beurs toen de verzekeraar in de AEX-index kwam. Beeld © ANP

De stemming op de beurzen blijft slecht. Dat komt doordat de handelsoorlog tussen de VS en China verder oplaait. De AEX-index staat ruim 1,5 procent lager. Bijna alle AEX- en midkapfondsen staan in het rood.,

De Amsterdamse AEX-index staat om 11:40 uur zo'n 1,5 procent lager. Afgelopen vrijdag zakten de koersen al meer dan 3 procent.

De AEX heeft sinds het hoogtepunt van ruim 583 punten, een kleine twee weken geleden, zo'n 6,5 procent verloren. Maar in vergelijking met eind vorig jaar staat de AEX toch nog meer dan 11 procent in de plus.

Handelsoorlog VS en China

De handelszorgen blijven de financiële markten in de greep houden. China heeft tegenmaatregelen genomen na het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe importtarieven te heffen op goederen uit het land. De Chinese yuan zakt naar het laagste niveau in elf jaar.

Door de goedkopere yuan worden Chinese producten goedkoper. Dat is een poging van de Chinezen om terug te slaan in de handelsoorlog met de Amerikanen. Het wapen van de munt hadden ze in dit conflict nog niet eerder gebruikt.

Volgens de Chinese centrale bank moeten ze wel iets doen, door de maatregelen van Trump. Maar daar blijft het niet bij. Chinese overheidsbedrijven mogen ook geen Amerikaanse landbouwproducten meer invoeren. De import van Amerikaanse sojabonen was al flink gezakt.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw wapen China in handelsoorlog: yuan afgewaardeerd

Financials

De koersen dalen in Amsterdam over bijna de hele linie. Financials en vooral verzekeraars verliezen terrein. Zo daalt ASR Nederland ruim 1,5 procent, NN verliest ruim 2 procent en Aegon gaat zelfs meer dan 3 procent onderuit.

Maar ook de banken staan op verlies: ABN Amro daalt meer dan 1 procent en ING zelfs meer dan 4 procent.

Zwaargewichten

Zwaargewichten Shell (-2 procent) en ASML (-2 procent) zakken eveneens flink weg. Unilever, dat ook zwaar meeweegt in de index, houdt het verlies beperkt tot minder dan 1 procent.

Ook andere defensieve bedrijven - waarvan de koers niet heel gevoelig is voor schommelingen in de economie - zoals Heineken, Ahold, RELX en Wolters Kluwer, dalen minder dan 1 procent. In de midkap stijgt de koers van PostNL met maar liefst 5 procent. Het bedrijf zag zowel de omzet als de winst stijgen.

Staal en chiptoeleveranciers

De staalbedrijven en chipbedrijven blijven kampen met de internationale handelsvrees. Zo zakte chiptoeleverancier Besi ruim 3 procent en roestvrijstaalproducent Aperam verliest 3 procent na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux.

Het effectenhuis werd ook negatiever over staalmaker ArcelorMittal, dat met een min van bijna 5 procent onderaan staat in de AEX.