Ga naar de inhoud
Beurs

Trump komt met nieuwe heffingen tegen China, Wall Street kleurt rood

Beeld © EPA

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China escaleert. President Trump heeft nieuwe heffingen aangekondigd, van 10 procent op Chinese producten met een waarde van 300 miljard dollar.

Dat doet Trump omdat China zich volgens hem niet aan eerder gemaakte afspraken houdt. De extra heffing gaat in op 1 september, twittert de Amerikaanse president. Het gaat om producten die volgens hem eerder nog niet extra belast waren. Volgens Trump gaat het om een 'kleine extra' heffing.

De gesprekken, bedoeld om de kou uit de lucht te nemen, gaan volgens hem ook onverminderd door. 

'Vriend' president Xi 

Trump hekelt dat China in een eerder stadium besloot de onderhandelingen over een bereikte overeenkomst weer te openen. Ook van de belofte meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen, is volgens hem niks terecht gekomen.

Tenslotte had de Chinese president Xi Jinping, die Trump in de tweets als 'mijn vriend' aanduidt, beloofd de export van de pijnstiller fentanyl naar de VS stop te zetten. Ook daar is volgens Trump niets van waar gebleken.

Four
Lees ook:
Four more years? Economische bloei cruciaal voor tweede termijn Trump

Koersen onderuit

Beleggers zijn duidelijk geschrokken van de escalatie. De belangrijkste beursgraadmeters op Wall Street, de Dow Jones-index en de S&P 500 doken vrijwel direct na de tweets in het rood.

Ook de olieprijs kelderde. Amerikaanse olie werd ruim 7 procent goedkoper, Brent-olie verloor ruim 6 procent aan waarde.