Beurs

Joop Wijn tikt eerste optiewinst Adyen binnen: 2 miljoen euro

17 juli 2019 16:11 Aangepast: 18 juli 2019 13:32
Joop Wijn verzilvert zijn eerste optiewinst bij Adyen. Beeld © ANP

Ex-politicus Joop Wijn, die twee jaar geleden in de top van Adyen kwam, heeft zijn eerste plukje opties in het succesvolle beursgenoteerde betaalbedrijf verzilverd. Dat leverde hem een winst van ruim 2 miljoen euro op.

Dat blijkt uit een melding in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat bedrag is nog maar een voorproefje van de totale optiewinst, die Wijn bij Adyen kan incasseren.

Minder verdienen

Joop Wijn was tussen 2002 en 2007 staatssecretaris en minister op de departementen Economische Zaken en Financiën. Daarna werkte hij voor Rabobank en ABN Amro. In 2017 stapte hij over naar de top van het betaalbedrijf Adyen.

In die nieuwe functie ging Wijn minder verdienen, maar kreeg hij wel een leuk optiepakket. Toen Adyen vorig jaar een zeer succesvol beursdebuut maakte, werden zijn optierechten op papier tientallen miljoenen waard.

Opties verzilveren

Vier maanden geleden meldde RTL Z dat Wijn deze opties vanaf juli in maandelijkse plukjes mocht gaan verzilveren. Uit de AFM-melding blijkt dat de voormalige minister en staatssecretaris daar begin deze maand daadwerkelijk een beginnetje mee heeft gemaakt.

Op 4 juli oefende hij 3583 opties uit, die hem het recht gaven om voor 81,49 euro per stuk aandelen te kopen. Die aandelen verkocht hij vervolgens op de beurs voor 660,77 euro. Winst per aandeel: bijna 580 euro. Daarmee leverde de transactie hem in totaal 2.075.560 euro op.

Voorproefje

Dat is, zoals gezegd, nog maar een voorproefje. Eerder bleek dat Wijn recht heeft op 64.500 opties, als hij ten minste nog twee jaar in dienst blijft van Adyen. Als die opties evenveel opbrengen als de eerste pluk, kan Wijn nog 35 miljoen euro incasseren. Wijn moet over de optiewinsten nog wel belasting betalen. Daardoor blijft er netto ongeveer de helft van het bedrag over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van