Gaat de ECB de officiële rente verder verlagen? Dat is de vraag die beleggers bezig houdt. Ze interpreteren de meest recente notulen van de ECB-vergadering als signaal dat de centrale bank bereid is de rente te verlagen.
De beurskoersen stijgen daarop. Een lagere rente is immers over het algemeen gunstig voor aandelen, omdat er dan nog minder een alternatief is voor een belegging in obligaties of wanneer je je geld op de bank zet.
Beleggers proberen uit de notulen van de ECB-vergaderingen te halen welke kant het beleid op gaat.

Toon van de notulen
"De vraag is niet meer welke negatieve verrassing er nodig is om de ECB de officiële rente te laten verlagen, maar welke positieve verrassing er moet komen om te voorkomen dat de ECB de rente verlaagt", zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, naar aanleiding van de notulen van de vergadering van 6 juni die vandaag werden gepubliceerd.
De toon van de notulen laat volgens hem zien dat er bij de ECB zorgen zijn over de groei en de inflatie in de eurozone. De inflatie in de eurozone komt al tijden niet in de buurt van inflatiedoelstelling van iets onder de 2 procent.
De AEX-index steeg aanvankelijk, om daarna weer wat van die winst prijs te geven.
Niet unaniem
Opvallend is volgens Brzeski wel dat het bestuur van de ECB het niet unaniem eens is of de ECB bereid moet zijn om de economie meer te stimuleren. Dat kan door de rente te verlagen of door het opkoopbeleid van (staats)obligaties weer op te pakken.
"Er was een brede overeenstemming dat de ECB er klaar voor moet staan om met stimuleringsmaatregelen te komen als de huidige onzekerheid over de economische situatie doorzet", aldus de notulen. Toch gaven enkele bestuursleden de voorkeur aan de optie om alleen monetair beleid te verruimen als de economische risico's daadwerkelijk slecht uitpakken.
Rente
President Mario Draghi zei in juni dat de ECB overweegt om de rente verder te verlagen. Ook een aankoopprogramma werd als een mogelijkheid genoemd. De ECB-leden komen eind juli weer bij elkaar en kunnen dan de koers van het monetaire beleid wijzigen.
Ook de Amerikaanse centrale bank, de Fed, lijkt steeds meer open te staan voor een eventuele renteverlaging.