Beurs

Weer nieuwe order Sif: koers steeg deze week al ruim 40 procent

11 juli 2019 12:32 Aangepast: 11 juli 2019 15:54
Op de beurs is het een prima week voor Sif. Beeld © ANP

Sif gaat de fundering voor 38 windmolens op zee leveren. Deze week steeg de koers al flink na een order uit de VS. Die opgaande lijn wordt nu doorgetrokken, waardoor het aandeel deze week al ruim 40 procent duurder werd.

Na de forse stijging van de afgelopen dagen stijgt de koers van Sif vandaag met zo'n 8 procent.

Die koerssprongen komen doordat nieuwe orders zijn ontvangen. Afgelopen maand maakte Sif namelijk een flinke order uit de VS bekend, voor de kust van de staat Massachussetts, voor de fundering voor 84 windmolens op zee.

Vandaag komt daar de order voor de fundering voor 38 windmolens voor het windpark Hollandse Kust Zuid, ter hoogte van Noordwijk, bij. Beleggers zijn daar enthousiast over.

De koers van Sif staat weer boven de introductiekoers, maar blijft nog achter bij de AEX. De koers van Sif staat weer boven de introductiekoers, maar blijft nog achter bij de AEX.

Fabriek op Maasvlakte

Het aandeel staat nu op het hoogste punt sinds begin september vorig jaar. De koers daalde vorig najaar echter, omdat er zo weinig orders binnenkwamen dat de nieuwe fabriek van het bedrijf op de Maasvlakte grotendeels stil kwam te liggen. Sif moest het aantal werknemers op de Maasvlakte vrijwel halveren.

Dat zorgde voor flinke klappen op de beurs, maar nieuwe orders bliezen weer wat leven in de koers. Zo kreeg het eind december een order voor de fundering voor 58 windmolens voor de Belgische kust. Deze week volgden dus de orders uit de VS en uit Nederland.

Koers boven introductiekoers

Eerder stond de koers nóg een stuk hoger, zelfs even op ruim 35 euro. Dat was medio maart 2017. Op het huidige niveau kost een aandeel echter, ondanks de recente stijging, maar iets meer dan de 14 euro waartegen het in mei 2016 naar de beurs ging.

Beleggers van het eerste uur staan dus inmiddels op een kleine winst, maar ze blijven nog achter bij de AEX-index.

Hollandse Kust Zuid

In totaal zal het Nederlandse Sif voor drie van de vier zones van het windpark Hollandse Kust Zuid de fundering voor windmolens leveren. Het windpark moet in 2022 op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

Alles bij elkaar gaat het om 114 windmolens, maar daarvan was de order van 76 windmolens al opgenomen. Er komen er nu 38 bij.

Maasvlakte

De energie die het park zal opwekken is goed voor bijna 1 miljoen woningen, oftewel een kleine 5 procent van het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland. Financiële details over de order worden niet bekend gemaakt.

De funderingen worden gebouwd op de productielocatie op de Rotterdamse Maasvlakte. Volgens het bedrijf is die plek ideaal voor windmolenprojecten op de Noordzee.

Zonder subsidie

Opdrachtgever voor de funderingspalen is Vattenfall, in ons land tot voor kort bekend onder de naam Nuon. Gisteren werd bekend dat Vattenfall de kavels III en IV van het project Hollandse Kust Zuid mag gaan bouwen.

Daarvoor krijgt het bedrijf geen subsidie, in plaats daarvan moet het zo'n 2 miljoen euro per jaar betalen aan erfpacht.

De elektriciteitskabel naar land wordt door netbeheerder TenneT aangelegd. Behalve Vattenfall dong onder meer een consortium met daarin olie- en gasreus Shell mee naar de nieuwe opdracht.

Grote groei

Momenteel staan er windparken in zee met een totaalvermogen van ongeveer 1 gigawatt aan vermogen. In 2023 moet dat minstens 4,5 gigawatt zijn, goed voor 16 procent van de elektriciteitsproductie. Dit moet tegen 2030 zo'n 11 gigawatt zijn, goed voor 40 procent van het stroomverbruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van