Beurs

Alweer winstwaarschuwing BAM: verlies in eerste halfjaar

08 juli 2019 08:00 Aangepast: 03 mei 2020 23:23
BAM verrast beleggers weer eens in negatieve zin. Beeld © BAM

Bouwer BAM komt weer met een winstwaarschuwing. In de eerste zes maanden van het jaar is een verlies geleden. Voor het hele jaar wordt de winstverwachting verlaagd. De koers keldert met meer dan 20 procent.

Het draait al jaren niet lekker bij BAM, en dit is niet de eerste winstwaarschuwing. Sinds 2013 zijn er al zeker vijf geweest. Beleggers hebben inmiddels al heel wat teleurstellingen te verwerken gekregen. Vandaag komt er weer eentje bij.

Beleggers zijn duidelijk niet gecharmeerd van de nieuwste winstwaarschuwing: de koers van BAM staat kort na opening meer dan 20 procent in de min, op circa 3 euro. Toch staat de koers niet op het laagste niveau ooit, eind december stond de koers nog onder de 2,40 euro en in 2014 kostte een aandeel zelfs minder dan 2 euro.

Internationale tegenvallers

Dit keer zijn er tegenvallers in Duitsland en bij de aparte, internationale bouwtak. Die zorgen voor hogere kosten van in totaal 90 miljoen euro: 65 miljoen euro in Duitsland en 25 miljoen euro bij BAM International.

Die kosten zijn deels verhaalbaar, aldus BAM, maar daarvoor is nog geen bedrag opgenomen. Het kan een langdurig proces zijn, waarschuwt BAM nu al. De bouwer zegt overigens niet verantwoordelijk te zijn voor de extra kosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouwer BAM ongenadig hard afgestraft op de beurs na nieuwe domper

Marge zal tóch dalen

Over heel 2019 zal BAM een gecorrigeerd resultaat vóór belastingen behalen van rond de 1 procent van de omzet. Over 2018 was dat nog 2,1 procent. Begin mei dacht de bouwer nog de marge van dit jaar te kunnen verbeteren tot 2 à 4 procent.

Over het eerste kwartaal viel het resultaat ook al tegen: de winst daalde met 30 procent. BAM moest toen wederom afboeken op de bouw van de sluis bij IJmuiden. Het ging om 'slechts' 3,8 miljoen euro. Maar ook zonder die afboeking daalde de winst met 13 procent.

Op 22 augustus worden de definitieve resultaten over het tweede kwartaal gepubliceerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van