Beurs

AEX staat op het hoogste punt van het jaar; Heineken op all-time high

03 juli 2019 14:12 Aangepast: 03 juli 2019 14:22
Beeld © Getty

De stemming op de beurs is prima. De AEX en de midkap staan in de plus en de AEX bereikt een nieuw hoogste stand van het jaar. Heineken, Galapagos, IMCD, Relx en Unilever bereiken zelfs all-time highs.

Het is tot nu toe een prima beursjaar. De AEX-index staat ruim 17 procent hoger dan aan het begin van het jaar en de midkap is zelfs met meer van 22 procent aangetrokken.

Vooral in de eerste vier maanden van het jaar ging het uitstekend. Daarna zakten de koersen wat weg, maar de laatste weken is het optimisme weer gestegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer is er sprake van een zeepbel bij aandelen, bitcoin of huizen?

Rente

Topman Jerome Powell van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank hintte onlangs op een verlaging van de officiële rente en een lagere rente is over het algemeen goed voor aandelenkoersen. Ook ECB-president Mario Draghi wil mogelijk de rente verlagen.

De marktrente is de laatste weken flink gedaald. Zo is het rendement op Duitse en Nederlandse tienjaars staatsleningen zelfs negatief.

De Midkap-index staat nu nog niet zo hoog als medio april, maar de AEX-index heeft de top van eind april wél weten te passeren. Sinds eind met steeg de AEX-index met een kleine 6 procent.

Galapagos, Heineken, Unilever

Vandaag staat de AEX licht hoger, maar GalapagosHeineken, IMCDRelx (het voormalige ReedElsevier) en Unilever staan op het hoogste punt ooit. De meeste AEX-fondsen staan hoger. Alleen Aegon, ArcelorMittal, Shell en Unibail-Rodamco-Westfield staan in de min.

Het is de vierde dag op rij dat de AEX stijgt. Beleggers zijn benieuwd naar naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat aan het einde van de week op het programma staat.

Vandaag komt loonstrookjesverwerker ADP al met cijfers, die meestal een goede indicatie zijn voor het officiële cijfer aankomende vrijdag. Als de cijfers tegenvallen, dan kan dat mogelijk aanleiding zijn voor de Fed om de rente te verlagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore