Beurs

Bierbrouwer AB InBev mikt op recordbeursgang van 9,8 miljard dollar

03 juli 2019 10:34 Aangepast: 03 juli 2019 11:26
Stella Artois is een van de bieren van AB InBev. Beeld © Getty Images

De grootste bierbrouwer ter wereld, het Belgische AB InBev, hoopt ruim 9,8 miljard dollar (8,7 miljard euro) op te halen met een notering aan de beurs van Hong Kong. Het zou dan de grootste beursgang van het jaar zijn.

De eerder aangekondigde beursgang van de Aziatische tak van het bedrijf staat gepland voor 19 juli. Budweiser Brewing Company verkoopt 1,6 miljard aandelen voor een bedrag tussen de 40 en 47 Hongkongse dollar, meldt de Belgische krant De Tijd.

Groot in Azië

Anheuser-Busch InBev is ook in Zuidoost-Azië een van de grootste bierverkopers. Het brengt daar meer dan vijftig merken op de markt, zoals Budweiser en Stella Artois.

Is de beursgang succesvol, dan streeft het bedrijf mogelijk Uber voorbij als 'grootste beursgang van het jaar'. Dat bedrijf haalde in mei ruim 7 miljard dollar op aan de beurs van New York. De introductie van de taxi-app riep desondanks teleurstelling op bij beleggers.

Schuldenberg

AB InBev brengt zijn Aziatische tak naar de beurs om uit de schulden te komen. Die schuld is het gevolg van een aantal grote overnames. In 2016 kocht het bedrijf concurrent SAB Miller voor maar liefst 103 miljard dollar. Dat was de op drie na grootste overname ooit.

Volgens ceo Carlos Brito zou een notering in Azië ook kunnen leiden tot nieuwe overnames in de regio.

"Lokale brouwers voelen zich comfortabeler met een lokale groep dan met een globale groep. En ze ontvangen bij een overname liever aandelen van die lokale groep. Zo hebben we het gedaan in Latijns-Amerika en we denken dat hetzelfde model kan werken in Azië", zegt hij tegen De Tijd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van