Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Koers nieuwkomer Traton (truckdivisie VW) zakt meteen al weg

28 juni 2019 14:01 Aangepast: 28 juni 2019 14:03
Een zelfrijdende vrachtwagen van MAN, dat net als Scania valt onder Traton, de vrachtwagen en busdivisie van Volkswagen. Beeld © Traton

Het zou vandaag een feestelijke dag moeten zijn voor Volkswagen, vanwege de beursgang van truck- en busdivisie Traton. Maar op heden staat de koers van het bedrijf bekend van Scania en MAN onder de introductiekoers.

De koers waartegen Traton vanochtend naar de beurs ging is 27 euro per aandeel, maar momenteel wordt er wat minder voor betaald: zo'n 26,63 euro. Nieuwe aandeelhouders van het bedrijf staan dus meteen al op verlies.

De belangstelling van beleggers voor Traton valt ook tegen. Het Volkswagenconcern (waar naast Volkswagen ook de automerken Audi, Seat, Skoda en Porsche onder vallen) wilde aanvankelijk 25 procent van de aandelen verkopen, maar het kon uiteindelijk slechts 11,5 procent tegen een redelijke prijs kwijt.

Onderkant bandbreedte

Verder werd in de afgelopen weken uitgegaan van een bandbreedte van 27 tot 33 euro voor de aandelen Traton. Maar gisteren bleek al dat de prijs 27 tot 28 euro zou zijn en uiteindelijk ging het bedrijf tegen 27 euro, dus op het laagste punt van die bandbreedte, naar de beurs.

Nu blijkt zelfs dat te hoog gegrepen: beleggers hebben er vooralsnog minder voor over. Daardoor ligt de huidige waarde van Traton nu op 13,5 miljard euro.

Volkswagen wilde het onderdeel al eerder dit jaar naar de beurs brengen, maar dat ging toen niet door vanwege de minder goede marktomstandigheden.

VW heeft meerderheid

De overgrote meerderheid van de aandelen blijft in handen van het Volkswagenconcern, zodat kopers van de aandelen die naar de beurs worden gebracht niets te zeggen zullen hebben bij Traton.

Met de opbrengst van de verkoop van 1,6 miljard euro wil Volkswagen investeringen doen om de concurrentie van Daimler en Volvo aan te gaan. Ook zou Traton zo overnames kunnen doen, zonder dat er geld van Volkswagen hoeft te komen. 

Zwolle en Meppel

Scania is van oorsprong een Zweeds concern. Het bedrijf maakt in onder meer Nederland vrachtwagens, in Zwolle en in Meppel. MAN is Duits. Volkswagen is met Traton één van de grootste vrachtwagenproducenten ter wereld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore