Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Probeleggen Symposium

Groeikansen in het vastgoed

10 juli 2019 12:17 Aangepast: 17 juli 2019 13:18
Koopman, Stahli en Zeebroeck Beeld © RTLZ

Een speciale Beurs inside vanaf het Probeleggen Symposium in Theater Spant. Centraal in deze aflevering staan vastgoedbeleggingen en ruimte voor groei. Presentator Roland Koopman interviewt Bernd Stahli bestuursvoorzitter van de NSI en Filip van Zeebroeck van Care Property Invest.

Koopman begint met te zeggen dat de vastgoedsector een erg moeilijk verleden heeft. Stahli geeft toe dat de sector een bepaald risico met zich mee brengt. Maar af in de gebieden waar de NSI zit, neemt op dit moment de leegstand af en is er sprake van huurgroei. Zelfs in Amsterdam is de leegstand maar 4% en nemen de huren jaarlijks met 10 % toe.

 

Afbouw diversiteit

NSI zat eerst in allerlei soorten vastgoed: commercieel en retail bijvoorbeeld. Daar zijn ze onlangs mee opgehouden Koopman wil weten waarom. Stahli: ‘We zijn de diversiteit aan het afbouwen en ons veel meer aan het richten op locaties waar we zien dat er op langere termijn economische groei is.’ Concreet betekent dat ze zich concentreren op de vier grote steden en vooral kantoorpanden.

Miniatuurvoorbeeld
Meer Probeleggen symposium

Waar beleg je beter: Nederland of België?

Onbeperkte groei

Care Property Invest zit in zorgvastgoed met name in de bejaardenzorg. Ze verhuren vooral aan lokale overheden in België en aan privé-operatoren ook in Nederland. Als je kijkt naar de demografische opbouw dan is het een grote onbeperkte groeimarkt. Koopman vraagt zich waar de grote risico’s zitten. Volgens Zeebroeck zit dat met name in de politiek. Hun branche is sterk onderworpen aan een regelgevend kader. Maar ook de financiële risico’s, heeft een overheid zijn financiën op orde bijvoorbeeld.  Ze zoeken naar een derde markt en denken aan Spanje of Scandinavië.

Miniatuurvoorbeeld
Nog meer Probeleggen Symposium

Goed beleggen in onzekere tijden

Risico

De grote risicofactor voor NSI is de economie. Ondanks de huidige hoogconjunctuur blijkt uit cijfers dat de economie aan het vertragen is. Volgens Stahli zien ze dat nog niet terug in hun vraag, maar het blijft een risico. Deze sector loopt erg achter de cyclus aan. Er wordt op dit moment wel gebouwd maar niet op de schaal die bedreigend is aldus Stahli.

Koopman: groeiaandeel of waarde-aandeel? Koopman: groeiaandeel of waarde-aandeel?

Waarde-aandeel

De zorgvastgoed is minder afhankelijk van de economische cycli. Koopman merkt op dat het aandeel year to date 24% doet maar dat er slechts 3% dividend wordt uitgekeerd. Zijn ze nu een waarde-aandeel of een groeiaandeel? Zeebroeck zegt dat ze nog altijd een groeiaandeel zijn. NSI met een year to date van 9% keert 5% uit. Ze zijn eerder een waarde-aandeel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van