Het is volstrekt onduidelijk hoeveel aandelen Fastned er op de dag van de beursgang beschikbaar waren voor verhandeling op Euronext. Afgelopen vrijdag explodeerde de koers, terwijl deze sinds het slot van die dag ruimschoots is gehalveerd.
De eerste koers van de laadpalenspecialist was vrijdag op 11 euro, waarna de koers doorsteeg tot een slotkoers van uiteindelijk 52,99 euro.
Gisteren daalde de koers juist en dat verlies zet vandaag verhevigd door. In vergelijking met het slot van vrijdag is er inmiddels meer dan de helft van de koers van Fastned afgegaan.
'Free float'
Fastned is een in omvang relatief bescheiden bedrijf. Vorig jaar boekte het een verlies van 6,3 miljoen op een omzet van 1,6 miljoen euro en de oprichters hebben in totaal zo'n 89 procent van de aandelen in bezit.
Dat betekent dat er slechts zo'n 11 procent van de aandelen vrij verhandelbaar is. In jargon wordt dit 'free float' genoemd. Maar een deel van de aandelen Fastned stond vrijdag nog aan de alternatieve beurs Nxchange genoteerd. In die aandelen kon dus nog niet worden gehandeld op Euronext.
5 procent
Voor een notering aan Euronext stelt die beurs de voorwaarde dat minstens 5 procent van de aandelen vrij verhandelbaar moet zijn. Was dat ook het geval?
Beleggersorganisatie VEB (Vereniging van Effectenbezitters) vroeg gisteren al aan Euronext in een brief om te bevestigen dat regels rond verhandelbaarheid in acht zijn genomen.
Vandaag antwoordde Euronext dat de free float 10,9 procent was, ruimschoots meer dan de benodigde 5 procent dus. Maar daarbij gaat Euronext uit van zowel de aandelen die vrijdag via Euronext konden worden, als de stukken die nog aan Nxchange stonden genoteerd.
Naar elkaar wijzen en zwijgen
Beleggers konden wel hun stukjes omzetten naar aandelen die verhandelbaar zijn aan Euronext, maar het is niet duidelijk hoeveel beleggers zich aan die administratieve rompslomp hadden gewaagd.
Navraag van RTL Z welk deel van die 10,9 procent via Euronext was te verhandelen levert niets op. Alle partijen wijzen naar elkaar: Fastned naar Euronext, Euronext naar Euroclear (dat onder meer de afwikkeling van effectentransacties doet) en Euroclear beweert het niet te mogen zeggen.
Verdeling 'interessant'
Directeur Marleen Evertsz van Nxchange weet wel hoeveel stukken er vrijdag bij het begin van de handel op Euronext nog via Nxchange waren genoteerd, maar ze wil dat nu nog niet zeggen. Ze zegt dat ze niet weet of het haar rol is om dat bekend te maken. Zij verwijst naar Euroclear en de Stichting Fast.
Laatstgenoemde is het administratiekantoor van Fastned, dat de aandelen beheert en hiervoor certificaten van aandelen (zonder stemrecht) uitgeeft. Deze zijn op de beurs genoteerd.
René van Vlerken, hoofd noteringen Euronext Amsterdam, beweert dat het niet gaat om de opsplitsing. Hij zegt de verdeling tussen Euronext en Nxchange wel interessant te vinden, maar of hij die cijfers ook heeft? "Die informatie krijg je niet."
Overgangsfase
Van Vlerken schermt met de 'overgangsfase'. Aan hem was vrijdag verteld dat het omzetten van aandelen van Nxchange naar Euronext op gang was gekomen en we mochten er volgens hem vanuit gaan dat de omzetting 'zich ook in de komende dagen zal manifesteren'.
"De migratie was nog niet volledig", zoals Van Vlerken zegt. Maar hoeveel aandelen waren er op de dag van beursintroductie op Euronext dan beschikbaar om in te handelen, was het ook 5 procent? Dat is de grote vraag.
Andere beurzen
Volgens Paul Koster, directeur van de VEB, is er echt een verschil tussen het aantal aandelen dat vrij verhandelbaar was op Nxchange en op Euronext. "Je kunt dat niet vergelijken, het zijn andere beurzen, ook qua handelssysteem."
Hij vervolgt: "Het is duidelijk dat Euronext graag een notering wil hebben, maar dat moet wel gaan op een manier dat je wel een ordelijke markt bewaakt."