Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Koers Fastned valt weer terug: verloor al de helft sinds beursgang

25 juni 2019 10:17 Aangepast: 25 juni 2019 10:34
Ceo Michiel Langezaal en Bart Lubber, de oprichters van Fastned hebben in totaal 89 procent van de aandelen. Beeld © Roos Korthals Altes / Fastned

De koers van Fastned, het bedrijf dat laadstations voor elektrische auto's exploiteert, daalt vandaag opnieuw. Na de koersexplosie van afgelopen vrijdag, de dag van de beursgang op Euronext, is de koers van Fastned vanochtend sinds het slot van vrijdag al met meer dan de helft gedaald.

Een achtbaan is er niets bij. Fastned staat sinds vrijdag op Euronext genoteerd. De eerste koers daar was 11 euro, maar daarop volgde een ware koersexplosie. De koers bleef de hele dag stijgen, tot een slotkoers van uiteindelijk 52,99 euro. Dat was meteen het hoogste punt van de dag, maar die stijging zette maandag niet door.

Op die ruimschoots vervijfvoudiging van de koers volgde gisteren namelijk een koersval van 21 procent. Vanochtend gaat er nog eens 40 procent vanaf, waardoor beleggers sinds het slot van vrijdag al 53 procent hebben verloren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuis je auto laden of toch snelladen, wat heeft de toekomst?

Emissie afgeblazen

De koersval volgt op een uiterst rommelige beursgang. Frappant is dat de geplande uitgifte van aandelen op het laatste moment werd afgeblazen. "De reden is dat beleggers geen interesse hebben, dat lijkt mij wel duidelijk", zei analist Corné van Zeijl van Actiam daar eerder over.

Een week eerder werd de beursgang nog uitgesteld, omdat op het laatste moment werd besloten dat er toch ook aandelen zouden worden uitgegeven, maar dat ging dus niet door. Analisten hadden zich voor de beursgang heel voorzichtig uitgelaten over Fastned en zij raadden af om in te schrijven.

VEB wil uitleg

Gisteren vroeg de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een brief aan Euronext opheldering over de bijzondere beursgang van vrijdag. De VEB wilde bevestiging van Euronext dat de regels rond verhandelbaarheid in acht zijn genomen.

Zo moet minstens vijf procent van de aandelen vrij verhandelbaar zijn. Bij Fastned hebben de oprichters Bart Lubbers en Michiel Langezaal samen meer dan 81 procent. Bij beleggingmaatschappij Breesaap, van Lubbers en zijn broer en zus, zit nog eens een kleine 8 procent.

Van Nxchange naar Euronext

Daarmee zit maar 11 procent niet in vaste handen. Maar Fastned heeft ook nog altijd de notering aan alternatieve beurs Nxchange. Beleggers die hun stukken via Euronext, waarop de beursgang plaatsvond, willen verhandelen, hadden een formulier moeten invullen.

Bijna de helft van die beleggers zou dat gedaan moeten hebben om aan de grens van 5 procent te komen. Euronext laat vandaag desgevraagd weten dat de grens voor vrij verhandelbare aandelen wel gehaald is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van