De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft in een brief aan Euronext opheldering gevraagd over de bijzondere beursgang van afgelopen vrijdag. De koers van Fastned vervijfvoudigde tot bijna 53 euro, terwijl de dag ervoor een emissie op 10 euro werd afgeblazen.
De VEB noemt de koersexplosie van vrijdag 'opmerkelijk', gezien de 'moeizame aanloop' naar de notering aan Euronext.
Daarom vraagt de VEB aan Euronext in een brief om te bevestigen dat regels rond verhandelbaarheid in acht zijn genomen.
Weinig aandelen vrij verhandelbaar
Volgens de VEB is een van de redenen dat de koers afgelopen vrijdag explosief steeg, van 10 euro tot 52,99 euro, dat er maar zo weinig aandelen vrij verhandelbaar zijn, licht directeur Paul Koster toe.
De oprichters Bart Lubbers en Michiel Langezaal hebben immers samen meer dan 81 procent. Bij beleggingmaatschappij Breesaap, van Lubbers en zijn broer en zus, zit nog eens een kleine 8 procent.
5 procent vrij verhandelbaar
Bij een beursgang op Euronext moet minstens 5 procent van de aandelen vrij verhandelbaar zijn. Maar Fastned heeft ook nog altijd de notering aan alternatieve beurs Nxchange. Beleggers die hun stukken via Euronext, waarop de beursgang plaatsvond, willen verhandelen, hadden een formulier moeten invullen.
Aangezien nog geen 11 procent van de aandelen van Fastned niet bij één van de grootaandeelhouders zit, zou bijna de helft van die beleggers dat gedaan moeten hebben. De VEB wil nu weten of dat inderdaad ook is gebeurd.
Twee prospectussen
Koster heeft ook zijn vragen over de prospectussen van Fastned. Eerst was er sprake van de uitgifte van 30 miljoen euro aan aandelen, maar later ging versterking van het eigen vermogen niet door. Wat is nu de basis geweest voor aandeelhouders voor hun beleggingsbeslissing, vraagt Koster zich af.
Hij spreekt van een plotselinge wijziging in een fundamenteel aspect van de beursnotering. "Je zet de markt eigenlijk op het verkeerde been."
Waarom afgeblazen?
Koster vraagt zich ook af hoe het management van Fastned aankijkt tegen de financiering, nu de emissie van 30 miljoen euro aan nieuwe aandelen is afgeblazen.
Verder plaatst hij kanttekeningen bij de argumenten waarom van de emissie werd afgezien. Fastned stelde dat het sentiment op de markt niet zo goed was, terwijl dat juist wel het geval is. Verder zei Fastned dat het kabinet anders aankijkt tegen elektrische auto's, maar dat was in de maanden ervoor ook al duidelijk, aldus Koster.