Beurs

Fastned-oprichter Lubbers dankt koersexplosie aan achterban

24 juni 2019 13:27 Aangepast: 25 juni 2019 14:37
Beeld © ANP

Vrijdag kreeg Fastned, het bedrijf dat laadstations voor elektrische auto's exploiteert, een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Hoe kijkt oprichter Bart Lubbers terug op die dag, waarop het aandeel ruim vijf keer zoveel waard werd?

Hoe beleefde jij de dag van de notering op Euronext?

"Het was vooral een familiedag. Omdat we met Fastned iets doen voor de toekomst, leek het ons aardig om allemaal onze kinderen mee te nemen. Onze bestuursvoorzitter Michiel Langezaal liet zijn zoon Jesse van anderhalf op de beursgong staan. Daarna hebben we met z'n allen geluncht. Het was vooral heel leuk en gezellig."

Het aandeel werd vrijdag ruim vijf keer zoveel waard. Hoe verklaren jullie dat?

"Dat weet ik niet precies. Ik weet ook niet wat ik daarover mag zeggen, want we zijn nu immers beursgenoteerd. Er zijn mensen die denken dat alle auto's op een gegeven moment elektrisch worden. Als je gelooft in deze markt, is er maar één Nederlands beursgenoteerd bedrijf waarin je kunt investeren. Ook beschikken we over een heel trouwe achterban." 

De uitgifte van 10 miljoen nieuwe aandelen bliezen jullie af. Waarom?

"De week voor de beursnotering waren er opeens veel negatieve berichten over het kabinetsbeleid rond de stimulering voor elektrisch rijden. Daarom kregen wij het advies toch af te zien van de uitgifte van nieuwe aandelen."

Wanneer gaan jullie nu wel kapitaal met de uitgifte van nieuwe aandelen ophalen?

"We hebben geen datum gepland, maar ik verwacht dat dat op termijn wel zal gebeuren. We willen onze huidige honderd stations uitbouwen tot een Europees netwerk van duizend stations. Dat moet gefinancierd worden."

Werkt de koersexplosie dan voor of tegen jullie? Bij de huidige koers krijgt Fastned veel méér geld voor een aandeel dan de oorspronkelijke 10 euro, dus dat lijkt gunstig. Maar aan de andere kant is het aandeel nu wel erg duur geworden.

"Daar kan ik niets over zeggen. We moeten de komende tijd eerst maar eens even afwachten wat er gaat gebeuren, ook met het koersverloop. We hebben nu tenminste een notering aan Euronext. Daardoor zijn onze aandelen veel makkelijker verhandelbaar dan op Nxchange, waar we eerst genoteerd stonden. Dat is voor ons het allerbelangrijkste. We beschikken voorlopig over genoeg geld om de huidige plannen te financieren."

Volgens het prospectus kan Fastned zonder nieuw kapitaal twaalf maanden aan haar verplichtingen voldoen. Klopt dat?

"Dat is inderdaad de buffer die we ongeveer willen aanhouden. We willen naar duizend stations. Daarvoor is wel uitgifte van nieuwe aandelen nodig. Maar we gaan pas bouwen als er geld op onze rekening staat. Als dat niet zo is, gaan we ook niet bouwen. Maar die ambitie ligt er wel. Het aantal elektrische auto's stijgt, en het wordt drukker op onze stations. Het is zoals surfen. Je probeert je plank zodanig te positioneren, dat je goed ligt voor de grote golf."

Om op Euronext te worden verhandeld, moesten aandelen Fastned die waren genoteerd op de 'babybeurs' Nxchange administratief overgeschreven worden. Hoe gaat dat in zijn werk?

"Dat is eigenlijk heel ouderwets. Aandeelhouders moeten een formulier downloaden, dat invullen en opsturen. Dat worden de aandelen overgeschreven van de ene naar de andere beurs. Daar kan enkele dagen overheen gaan."

Is dat misschien de reden dat er vrijdag weinig aanbod was, waardoor de koers zo sterk steeg?

"Dat weet ik niet. Ikzelf heb mijn aandelen op tijd overgeschreven, maar ik verkoop ze niet. Wij willen naar een netwerk van duizend stations, en tot die tijd blijf ik gewoon in het bedrijf zitten."

De koers van Fastned

Afgelopen vrijdag kwam het aandeel Fastned in de notering aan de Amsterdamse effectenbeurs Euronext, tegen een introductiekoers van 10 euro. Aan het einde van de dag was de koers gestegen tot een bizarre 52,99 euro. Vandaag daalde de koers van Fastned aanvankelijk tot onder de 36 euro, maar herstelde daarna weer. Om 12 uur noteert het aandeel 44 euro, een verlies van ruim 17 procent.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft vandaag opheldering gevraagd aan Euronext over het opmerkelijke koersverloop. Zo wil de VEB weten of is voldaan aan alle regels omtrent de verhandelbaarheid van aandelen. Zo moet minstens 5 procent van de aandelen vrij verhandelbaar zijn.

Update: In een brief aan de VEB laat Euronext dinsdag weten dat aan dat criterium ruimschoots is voldaan, omdat ruim 10 procent van de aandelen vrij verhandelbaar was. Welk deel daarvan verhandelbaar was op babybeurs Nxchange, en welk deel op de volwassen beurs Euronext wil niemand zeggen. Fastned verwijst naar Nxchange en Euronext, maar beide beurzen houden hun lippen ondanks aandringen stijf op elkaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van