Ga naar de inhoud
Beurs

Fastned verbaast met koersexplosie na mislukken aandelenuitgifte

Ceo Michiel Langezaal van Fastned luidt de gong op Euronext. Beeld © ANP

De koers van snellaadbedrijf Fastned explodeert. Na op 10 euro te zijn geopend, stijgt de koers tot 38 euro. Gisteren werd nog afgezien van een emissie, een aandelenuitgifte. Er leek te weinig belangstelling.

Het zijn wilde weken voor Fastned. Vorige week werd de beursgang met een week uitgesteld, omdat het toch aandelen wilde uitgeven, maar gisteren werd daar weer vanaf gezien. 

"De reden is dat beleggers geen interesse hebben, dat lijkt mij wel duidelijk", aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. Des te opvallender is de enorme koersstijging van Fastned vandaag op Euronext.

Inschrijven
Lees ook:
Inschrijven op beursgang Fastned? Analisten zijn voorzichtig

Van 9,25 naar 38,70 euro

Tot gisteren was Fastned alleen genoteerd op alternatieve beurs Nxchange, maar vanaf vandaag dus ook op Euronext. Het bedrijf denkt zo makkelijker nieuw vermogen te kunnen ophalen.

De referentieprijs van Euronext was 9,25 euro, gebaseerd op de koers van Fastned op Nxchange gisteren. De eerste koers van Fastned op Euronext vanochtend was 10 euro en daarna steeg de koers snel verder, tot even 38,70 euro.

Beleggers leggen nu drie keer zoveel neer

Dat is een koersstijging van 287 procent. In vergelijking met de referentiekoers is de koers meer dan verviervoudigd. Opvallend is dat om 11.25 uur de koers op Nxchange 14,90 euro is, terwijl het aandeel op Euronext meer dan twee keer zo veel wordt verhandeld: 34 euro.

Dus terwijl Fastned gisteren beleggers blijkbaar geen nieuwe aandelen wilden kopen voor een koers van minder dan 10 euro, leggen ze er nu meer dan drie keer zoveel voor neer.

Beurscommentatoren Hans de Geus en Durk Veenstra hebben hier geen verklaring voor.

Zwakke balans

Fastned heeft een zwakke balans. RTL Z berekende eerder dat zonder versterking het eigen vermogen eind juni minder dan 1 miljoen euro zal zijn.

Jim Tehupuring van ProBeleggen zei vorige week zelfs op een beleggingssymposium dat Fastned nu een negatief eigen vermogen heeft, terwijl Euronext bij een beursgang een positief eigen vermogen vereist. Mede-oprichter en ceo Michiel Langezaal van Fastned, die ook aan tafel stond, ging daar toen verder niet op in.

Fastned heeft voor 44 miljoen aan obligaties uitgegeven, tegen een rente van 6 procent. Dat betekent dat het per jaar 2,6 miljoen euro aan rentekosten heeft. Over heel 2018 was de omzet 1,6 miljoen euro.