De goudprijs is gestegen tot boven de 1400 dollar per ounce. Dat niveau werd voor het laatst in september 2013 bereikt. De onrust rond Iran en de vooruitzichten op mogelijke renteverlagingen in de Verenigde Staten en de eurozone stuwen de goudprijs.
De prijs van goud zit de laatste weken flink in de lift. Eind mei kostten een ounce (28,35 gram) nog minder dan 1300 dollar en nu is dat al meer dan 1400 dollar.
Veilige haven
Goud wordt door beleggers gezien als een veilige haven in tijden van onzekerheid. Er is al langere tijd sprake van onrust in het Midden-Oosten door de ruzie tussen de VS en Iran. De relatie tussen de twee is sinds het aantreden van president Donald Trump sterk verslechterd.
Hij trok zijn land een jaar geleden terug uit de nucleaire deal met Teheran en heeft weer omvangrijke sancties ingesteld. Ook voerden de VS hun militaire aanwezigheid op in de Perzische Golf.

Iran en de VS
Iran schoot gisteren een Amerikaanse drone uit de lucht, omdat deze boven Iran zou hebben gevlogen. Trump zou zijn goedkeuring hebben gegeven aan militaire aanvallen op Iran, maar hij zou daar afgelopen nacht abrupt vanaf hebben gezien.
Vorige week waren er aanvallen op twee tankers in de Golf van Oman, net buiten de straat van Hormuz. Volgens Trump werden die aanvallen door Iran uitgevoerd.
Stimulans mogelijke renteverlaging Fed
De goudprijs krijgt ook een stimulans van het vooruitzicht op mogelijke renteverlagingen door de Fed, de Amerikaanse centrale bank, en door de Europese Centrale Bank (ECB).
Een belegging in goud levert namelijk geen inkomsten zoals dividend of rente op. Als je een obligatie hebt, of geld op de bank zet, dan heb je wel rente-inkomsten.
Goud versus geld op de bank
Maar als de officiële rente in de VS wordt verlaagd, dan wordt het verschil tussen een belegging in goud en het hebben van geld op de bank of het aanhouden van een obligatie minder.
Je levert dus minder rendement in als je geld in goud steekt. Het rendement op tienjaarsstaatsleningen van onder meer Nederland en Duitsland is zelfs negatief.
De lage rentes in de wereld heeft de laatste jaren al de prijzen van verschillende activa opgestuwd, zoals die van aandelen, obligaties en huizen.