Ga naar de inhoud
Beurs

Fastned geeft toch geen nieuwe aandelen uit, maar gaat wel naar de beurs

Fastned opende onlangs het 100e en 101e laadstation. Beeld © Fastned

Het wordt morgen een bijzondere beursgang voor snellaadbedrijf Fastned. Het wordt dan wel genoteerd aan de beurs in Amsterdam, maar er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Naar eigen zeggen omdat het kabinetsbeleid over elektrisch rijden onzekerheid geeft. Maar 'mogelijk heeft niemand interesse in de aandelen', denkt beurscommentator Hans de Geus.

Met veel tamtam maakte Fastned bekend dat het naar de beurs gaat. Maar zestien uur voor die beursgang kondigt Fastned aan dat er toch geen nieuwe aandelen worden uitgegeven. Opvallend, want een week geleden werd nog aangekondigd dat Fastned dat maar wat graag wilde doen, om extra financiering te verkrijgen.

De beursgang zelf gaat wel door. De bestaande aandelen, die nu verhandelbaar zijn op de alternatieve beurs Nxchange, zijn vanaf morgen verhandelbaar op Euronext.

Uitgifte mislukt?

RTL Z-beurscommentator Hans de Geus denkt dat de aandelenuitgifte is mislukt. Er is waarschijnlijk te weinig interesse in aandelen Fastned, denkt hij. Dat komt mogelijk door de zwakke balans van het bedrijf. De verliezen stapelen zich op, terwijl de ambities oneindig lijken. Mogelijk durven beleggers het niet aan om in Fastned te stappen.

Inschrijven
Lees ook:
Inschrijven op beursgang Fastned? Analisten zijn voorzichtig

'Marktgerelateerde omstandigheden'

Maar volgens Fastned zit het anders. Het bedrijf geeft de schuld aan het kabinet en 'marktgerelateerde omstandigheden'. Het bedrijf vindt dat er te veel onzekerheid is vanuit Den Haag wat betreft de stimulering van elektrisch rijden.

"Er zijn geruchten over de bijtelling voor elektrische auto's. Beleggers zeggen tegen ons: dit is niet het juiste moment. Dat moeten we met ze eens zijn", laat CEO Michiel Langezaal aan RTL Z weten.

"We willen heel graag deze notering hebben. Dan kunnen we later alsnog kapitaal ophalen", vertelt woordvoerder Kyra Hartlief. "Dat zal na de zomer zijn", vult Langezaal haar aan.

Fastned slaat op de gong

Dat de beursgang toch doorgaat komt ook doordat Fastned niet zo blij is met de notering aan Nxchange. Dat wilden ze oplossen en daarom stellen ze de beursgang niet uit. Morgen slaat Fastned dus op de gong.

Wie
Lees ook:
Wie is Bart Lubbers, de man achter beursganger Fastned?