Ga naar de inhoud
Beurs

Wall Street op record door mogelijke renteverlaging Fed

De Amerikaanse S&P 500-index stond nog nooit zo hoog. Beeld © Getty

De hint van topman Jerome Powell van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, op een mogelijke renteverlaging later dit jaar zorgt voor euforie onder beleggers. De brede S&P 500-index staat op het hoogste niveau ooit.

De koersen op Wall Street staan bijna 1 procent hoger. Dat komt doordat beleggers het wel zien zitten als de Fed de officiële rente zal verlagen. Een lagere rente is over het algemeen namelijk gunstig voor aandelenkoersen.

Gisteren zette de Federal Reserve, de centrale bank in de VS, de deur open voor een renteverlaging dit jaar. Dat zou de eerste renteverlaging in de Verenigde Staten in meer dan tien jaar worden.

In de markt wordt de kans op een renteverlaging in de VS in juli nu op bijna 100 procent ingeschat. Wat overigens niet wil zeggen dat dit ook werkelijk zal gebeuren.

Hogere koersen

De brede S&P 500-index stond vandaag boven de 2951 punten, terwijl de Dow Jones Industrial-index op ruim 26.700 punten staat. De Dow Jones staat nog niet op het hoogste punt ooit, de index is er nog ongeveer 1 procent vandaan.

De Nasdaq-index, waarin veel technologie-aandelen zitten, wint meer dan 1 procent.

AEX: minder tech, meer banken

In tegenstelling tot Wall Street staat de Amsterdamse AEX-index nog niet op een nieuw record. Dat komt doordat in de S&P 500 meer groeiaandelen zitten, zoals techfondsen. Tech heeft het de laatste jaren beter gedaan dan de beurs als geheel. Verder zitten er in de AEX meer bankaandelen en die doen het minder goed als de rente daalt, wat al jarenlang het geval is.

Zowel de AEX als de S&P 500 zijn geen herbeleggingsindex. In een herbeleggingsindex wordt er vanuit gegaan dat ontvangen dividenden weer in aandelen uit die index worden gestoken.

Je kunt wel de herbeleggingsindex voor de AEX berekenen, maar dan nog blijft die index achter bij de S&P (zonder dividenden weer her te beleggen), zoals hieronder is te zien.