Bedrijven

VS onderzoekt weer rol Deutsche Bank bij witwassen

20 juni 2019 10:44
Onderzoek is mede gericht op transacties van Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner. Beeld © AFP

De Amerikaanse autoriteiten bekijken of Deutsche Bank zich hield aan wetgeving om witwassen en andere criminele activiteiten te voorkomen. Mogelijk heeft de bank zich niet aan de regels gehouden. Het is niet de eerste keer dat de VS de bank onderzoekt.

In het onderzoek zou onder meer worden gekeken naar het optreden van Deutsche Bank bij meldingen door werknemers van mogelijk verdachte transacties. Dat schrijft de New York Times op basis van zeven mensen die bekend zijn met het onderzoek. 

Sommige van die transacties zijn gelinkt aan de Amerikaanse president Donald Trump en diens schoonzoon en topadviseur Jared Kushner, aldus de krant.

Al eerder onderzoeken

De zaak bij Deutsche Bank is deel van een groter onderzoek naar verdachte geldstromen in het financiële systeem in de Verenigde Staten. Hierbij worden meerdere banken onder de loep genomen.

Al eerder werd in de VS onderzocht of Deutsche Bank betrokken was bij het witwassen van geld, onder meer voor Russische klanten. Die zaak is echter nooit voor de rechter gebracht. Afgelopen najaar begonnen de federale autoriteiten in de VS onderzoeken naar meerdere mogelijke witwaszaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Deutsche Bank stopt voor 50 miljard slechte leningen in bad bank'

Grote problemen

Deutsche Bank is één van de grootste banken ter wereld, maar de bank kampt al jaren met problemen. Om de slechte financiële situatie op te lossen kwam het eerder deze week met het plan om tussen de 30 en 50 miljard euro aan slechte leningen opzij te zetten in een zogeheten bad bank.

Een fusiepoging met Commerzbank, eveneens uit Duitsland, om de problemen de baas te worden, mislukte eerder dit jaar.

Trump

Deutsche Bank was lange tijd een van de weinige banken die, in de jaren dat het niet goed ging met Trumps imperium, toch leningen aan de huidige president verstrekte. Om de bank zo ver te krijgen, beloofde Trump bankiers weekendjes weg op zijn vakantiehuis Mar-a-Lago.

Eerder werden kantoren van Deutsche onderzocht omdat medewerkers werden verdacht van het witwaspraktijken die gelinkt zijn met de Panama Papers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van