Ga naar de inhoud
Beurs

Centrale bank VS hint op eerste renteverlaging in tien jaar tijd

President Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve. Beeld © EPA

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft de deur voor een renteverlaging dit jaar opengezet. Dat zou de eerste renteverlaging in de Verenigde Staten in meer dan tien jaar worden. Deze keer hield de Fed de rente nog onveranderd.

Volgens de Fed denken acht van de zeventien beleidsmakers dat een renteverlaging dit jaar nodig is. De onzekerheden zijn toegenomen, aldus een verklaring van de centrale bank, die zich voorzichtiger uitliet over de staat van de Amerikaanse economie.

De Fed blijft inkomende economische informatie nauwlettend bestuderen en zal 'gepast optreden' om de groei te ondersteunen en de inflatie in de buurt van 2 procent te houden.

Handelsoorlog

Veel zal bij de beslissingen van de Fed ook afhangen van hoe de handelsbesprekingen tussen de VS en China zullen verlopen, vertelt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. Later deze maand spreken Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinpin elkaar op de G20-top.

De handelsoorlog is negatief voor de economische groei in de VS, maar als de rente nu al verlaagt en Trump en Xi komen eruit, dan heeft Trump én de oplossing van het handelsconflict binnen én een renteverlaging.

ECB-baas
Lees ook:
ECB-baas Draghi wil mogelijk rente verlagen, beleggers enthousiast

Negen renteverhogingen in 4 jaar

Sinds 2015 verhoogde de Fed de rente negen keer. Inmiddels staat de economische groei in de VS onder druk, vooral door de handelsspanningen met China.

De beslissing van de Fed over de rente wordt met argusogen gevolgd op financiële markten. Een hogere rente is namelijk slecht voor aandelenkoersen en andersom is een lagere rente over het algemeen juist gunstig voor de beurs. Het sentiment op Wall Street is weer van invloed op beurzen in de rest van de wereld.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse centrale bank wijzigt 'enige tijd' de rente niet, beleggers teleurgesteld

Draghi sloopt onze pensioenen

03:19