Ga naar de inhoud
Beurs

Inschrijven op beursgang Fastned? Analisten zijn voorzichtig

Fastned heeft nu 101 laadstations voor elektrische auto's. Beeld © Fastned

Komende vrijdag gaat Fastned, de uitbater van een snellaadnetwerk voor elektrische auto's, naar de beurs. Moet je inschrijven op de aandelen die worden aangeboden? Analisten zijn niet enthousiast.

"Het is is een heel nobel streven, maar de realiteit is dat er geen business case is, anders hadden er al tientallen investeerders in gezeten, terwijl nu vooral de familie Lubbers er in zit", zegt analist Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

Fastned wilde eerst vorige week de overstap maken van de alternatieve beurs Nxchange, een particuliere beurs voor kleine bedrijven, naar Euronext. Maar het werd een week later. Het feit dat de beursgang een week is opgeschoven is geen goed nieuws, denkt Bender. Hij koopt liever een aandeel Tesla dan een aandeel Fastned, 'en ik ben geen Teslabeliever'.

Thuis
Lees ook:
Thuis je auto laden of toch snelladen, wat heeft de toekomst?

'Opladen kan overal'

Bender zegt bij hem in de buurt een laadstation van Fastned te hebben. "Ik zag daar laatst een auto staan te laden. Één keer was het station helemaal bezet en stonden er vier auto's te tanken, dat was op een foto in de prospectus".

Analist Jos Versteeg van InsingerGillisen denkt dat er geen enorme behoefte is aan laadstations, aangezien je je elektrische auto zowel thuis als op je werk kunt opladen. Automobilisten die echt flinke afstanden afleggen, kunnen ook nog opladen als ze bijvoorbeeld bij Van der Valk een afspraak hebben, vult Bender aan.

Geld verbranden

Fastned is veel geld aan het verbranden en heeft volgens Versteeg ook nog wel een tijdje geld nodig. Hij denkt dat Fastned nog wel een keer naar de markt zal komen, dan is er mogelijk een nieuwe kans, denkt hij.

Ook Nico Inberg, van beleggerssite IEX.nl, is erg terughoudend. Fastned heeft twee problemen, schrijft hij in een analyse. In de eerste plaats is er niet genoeg geld, het bedrijf zal telkens weer een beroep moeten doen op de kapitaalmarkt om nieuwe financiering aan te trekken voor de uitbreiding van het aantal laadstations, zegt Inberg.

IEX.nl deed woensdagmorgen een mailing de deur uit waarin leden van het beleggersplatform gewaarschuwd werden om in te schrijven op Fastned. Het platform maakt zich zorgen om het feit dat het bedrijf 45 keer hoger wordt gewaardeerd dan er wordt omgezet. Daarnaast is de schuldenlast hoog: Fastned heeft ongeveer 45 miljoen aan obligaties uitstaan, die binnen vijf jaar moeten worden afgelost. 

Fastned
Lees ook:
Fastned heeft beursnotering hard nodig, snakt naar nieuw vermogen

Kapitaalkrachtige concurrentie

Daarnaast zal er, nu de markt echt begint te groeien, de komende jaren overal enorm geïnvesteerd worden in oplaadcapaciteit. Dat geldt voor zowel overheden als commerciële partijen, aldus Inberg.

Hij vraagt zich dus af hoeveel van de groei straks bij Fastned terecht komt. Autobezitters zullen zo efficiënt mogelijk willen laden: 'thuis, via zonnepanelen, of op het werk, tijdens het boodschappen doen of bij een restaurant'.

De concurrentie komt van kapitaalkrachtige speler, zoals oliemaatschappijen en energiebedrijven, terwijl Fastned de financiële slagkracht ontbeert, zo besluit Inberg.