Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Rechter schrapt boetes accountants PwC en EY definitief

18 juni 2019 13:48 Aangepast: 19 juni 2019 09:49
Beeld © ANP

De hoge boetes die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder aan accountantskantoren EY en PwC oplegde, zijn definitief van de baan. De AFM deelde de boetes uit wegens fouten bij het controleren van jaarrekeningen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bevestigt een eerdere uitspraak van de rechtbank Rotterdam dat niet is bewezen dat de kantoren hun zorgplicht verzaakten.

Hoge boetes

Toezichthouder AFM legde de boetes in maart 2016 op omdat de accountants tekortgeschoten zouden zijn in de controles van jaarrekeningen in het jaar 2012. EY moest 2,2 miljoen euro betalen en bij PwC ging het om 845.000 euro.

De kantoren stapten echter naar de rechter om te protesteren tegen de boetes. Eind 2017 gaf de Rotterdamse rechtbank hen gelijk. Tegen dat vonnis ging de AFM op zijn beurt in hoger beroep.

Fout accountant is geen fout kantoor

Vandaag heeft het CBb het eerdere vonnis bekrachtigd. Volgens het beroepscollege legt de AFM de wet verkeerd uit. Het CBb noemt het een 'misvatting' dat het enkele feit dat een accountant bij de controle van jaarrekeningen ernstige fouten maakt, al betekent dat diens kantoor zijn zorgplicht schendt.

Om een overtreding van de zorgplicht vast te stellen, moet tevens duidelijk zijn dat de oorzaak van de tekortkomingen is terug te voeren op eigen handelen of nalaten van het accountantskantoor. Dat is bijvoorbeeld het geval als de bedrijfsvoering van het kantoor niet op orde zou zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van