Ga naar de inhoud
Beurs

ECB-baas Draghi wil mogelijk rente verlagen, beleggers enthousiast

ECB-president Mario Draghi. Beeld © Getty

De Europese Centrale Bank (ECB) zal mogelijk de rente verlagen of meer obligaties opkopen. De beurs reageert optimistisch, waardoor het eerdere verlies omslaat. De koersdalingen bij chipfondsen ASML, ASMI en Besi, die lijden onder een winstwaarschuwing van een branchegenoot, lopen terug.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat mogelijk extra stimuleringsmaatregelen nemen als de economische verwachtingen niet verbeteren. Dat heeft ECB-president Mario Draghi gezegd op het jaarlijkse forum van de centrale bank in het Portugese Sintra.

Tot de monetaire instrumenten van de ECB behoren volgens Draghi verlagingen van de officiële rente en ook opkoopprogramma's. De ECB heeft volgens de Italiaanse centralebankpresident nog voldoende bewegingsruimte voor extra stimuleringsprogramma's.

Lage
Lees ook:
Lage inflatie en lage groei: 'ECB doet nog te weinig'

Beleggers positief

Volgens Draghi blijven de economische risico's aan de hoge kant, met name voor de export en de industrie. Op de beurs zorgen de uitspraken van Draghi voor optimisme.

Over het algemeen is een lagere rente gunstig voor aandelen. De AEX-index stond aanvankelijk lager, maar inmiddels is er sprake van winst.

Winstwaarschuwing Duitse chipmaker

Ook toeleveranciers aan de chipindustrie ASML, ASMI en Besi profiteren. Eerder vandaag hadden zij echter te maken met flinke koersdalingen. Dat kwam door een winstwaarschuwing van de Duitse chipmaker Siltronic. Dat bedrijf zegt te lijden onder het handelsconflict tussen de VS en China. 

Siltronic voorziet een 'voortgaande vertraging' in de sector en het denkt dat de omzet in het tweede kwartaal 'significant' onder het niveau van de eerste drie maanden zal uitkomen. In het derde kwartaal zal de omzet verder dalen, denkt Siltronic. De koers daalt 6 procent.

Vorige week klaagde het Amerikaanse Broadcom ook al over de handelsoorlog. De omzetwaarschuwing waar het mee kwam drukte toen ook al het sentiment rond chipfondsen.

ASML, ASMI en Besi

ASML, één van de vier zwaargewichten binnen de AEX-index, lijdt mee. Het bedrijf dat machines maakt waarmee fabrikanten chips kunnen maken, stond eerder vandaag de 2,4 procent lager, maar door het nieuws van de ECB is dat nog minder dan 1 procent.

De koers van ASMI, dat eveneens chipmachines maakt, daalde eerder vandaag 2,7 procent, maar dat is inmiddels teruggebracht tot een daling van 1,3 procent. Besi, dat net als ASMI in de Midkap zit, weet het aanvankelijke verlies te beperken: van bijna 4 procent tot nu 3,5 procent.

'Rente langer laag'

Eerder deze maand kondigde de ECB nog aan de rente langer onveranderd te zullen laten. De rente blijft zeker tot en met de eerste helft van volgend jaar op het huidige, zeer lage niveau. Dat is een halfjaar langer dan eerder gemeld.

Draghi sloot toen ook de mogelijkheid van renteverlagingen niet uit. De ECB wees op risico's door de wereldwijde handelsspanningen, protectionistische maatregelen en zwakte in opkomende markten.

Lage inflatie

Ook de inflatie in de eurozone blijft achter bij de doelstellingen van de ECB. "Als de crisis iets heeft aangetoond, is het dat we alle flexibiliteit binnen onze mogelijkheden zullen gebruiken om aan ons mandaat te voldoen, en dat we dit opnieuw zullen doen om uitdagingen voor de prijsstabiliteit het hoofd te bieden'', aldus Draghi.

De euro zwakte in waarde af na de toespraak van Draghi, terwijl de koersverliezen op de Europese aandelenmarkten ombogen in plussen.

Kan de Fed de belegger nog redden?

11:37