Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Koersval Lufthansa na winstwaarschuwing, trekt ook KLM mee omlaag

17 juni 2019 10:53
Kan de vlag uit bij Lufthansa? Beeld © EPA

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa denkt dat de winst dit jaar lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Oorzaak: overcapaciteit en agressieve prijsconcurrentie van budgetmaatschappijen. De koers daalt fors en zet op de beurs ook KLM onder druk.

De winst vóór aftrek van rente en belastingen (ebit) van Lufthansa uitgedrukt in de omzet zal niet tussen de 6,5 en 8 procent bedragen, zoals eerder aangegeven, maar slechts tussen de 5,5 en 6,5 procent.

De ebitwinst zal daardoor uitkomen op tussen de 2 en 2,4 miljard euro, terwijl eerder op een bedrag tussen de 2,4 en 3 miljard euro was gerekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Air France-KLM-ceo: geen banen KLM naar Frankrijk'

Koers daalt

Beleggers schrikken daar flink van: de koers van Lufthansa gaat ruim 11 procent onderuit, terwijl de koers van Air France-KLM zo'n 4 procent daalt. Ook andere luchtvaartmaatschappijen staan op verlies. Zo daalt IAG (waaronder British Airways en Iberia vallen) ruim 3 procent.

Maar ook lagekostenmaatschappijen als Ryanair (-4 procent) en EasyJet (-4 procent) staan lager. De prijsdruk raakt volgens analisten van Morgan Stanley vooral prijsvechters.

Overcapaciteit

Op de routes van Europa naar Noord-Amerika en de VS gaat het volgens Lufthansa goed, maar dat wordt teniet gedaan door de prijsdruk in Europa.

Volgens Lufthansa heeft het in Europa en vooral in de thuismarkten Duitsland en Oostenrijk te maken met aanhoudende overcapaciteit in de markt. Daardoor zouden sommige luchtvaartmaatschappijen bereid zijn 'significante verliezen' te lijden om marktaandeel te winnen.

Ook wordt het bedrijf geraakt door de handelsoorlog, zo laat het drie vrachtvliegtuigen minder vliegen. Lufthansa zegt dat het ook in de rest van het jaar te lijden heeft onder de slechte marktomstandigheden.

Brandstofkosten

Verder heeft Lufthansa te maken met brandstofkosten die 550 miljoen euro hoger uitvallen dan vorig jaar, ondanks het feit dat de olieprijs sinds medio mei is gedaald.

Verder zet de maatschappij 340 miljoen euro opzij in verband met een kwestie met de Duitse fiscus die dateert van tussen 2001 en 2005.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore